c S

Makedonski premier končal obisk v Sloveniji

14.11.2017 14:23 Ljubljana, 14. novembra (STA) - Makedonski premier Zoran Zaev je s srečanjem s predsednikom DZ Milanom Brglezom in predsednikom republike Borutom Pahorjem danes končal svoj prvi uradni obisk v Sloveniji od nastopa položaja v juniju.

Tako kot v ponedeljkovem pogovoru z gostiteljem, premierjem Mirom Cerarjem sta tudi v pogovoru s predsednikom DZ Brglezom osrednjo pozornost namenila prizadevanjem Makedonije za članstvo v EU in Natu. Predsednik DZ je ponovil slovensko podporo Makedoniji pri postopkih integracije v evroatlantske povezave ter pripravljenost deliti izkušnje in znanje, ki jih bo Makedonija pri tem potrebovala, so sporočili iz DZ.

Brglez je ocenil, da je dobro, da se makedonska vlada po lokalnih volitvah osredotoči na sprejemanje in implementacijo nujnih reform, pomembnih za začetek pristopnih pogajanj z EU.

Slovenija je po njegovih besedah tudi močna podpornica Natove politike odprtih vrat in širitve zavezništva na Zahodni Balkan, saj je to ključno za varnost in blaginjo celotne regije ter širše. Tudi zato si Slovenija želi, da bo naslednja širitev Nata vključevala Makedonijo, je dejal. Dodal je še, da je Makedonija pomemben in cenjen partner Nata ter ob tem izrazil zadovoljstvo in zahvalo za makedonski prispevek v misiji Odločna podpora v Afganistanu.

Makedonski premier Zaev je povedal, da so polno osredotočeni na reformne procese na področju pravosodja, medijev, javne uprave in varnostnih služb, boja proti organiziranemu kriminalu in korupciji, ter da pričakujejo, da bodo uspešni pri integraciji v Nato ter da bodo začeli tudi pogajanja za članstvo v EU.

Integracija v tako pomembne povezave je med drugim pomembna tudi z vidika povečanja interesa tujih investitorjev za vlaganja na makedonski trg. Slovenija in Makedonija sicer gospodarsko že sedaj dobro sodelujeta, saj je Makedonija za slovenske investitorje zanimiv trg, je pa po oceni Brgleza sodelovanje treba nadaljevati in z ustreznim investicijskim okoljem zagotavljati spodbude za njegovo nadaljevanje.

Predsednik DZ je še izrazil zadovoljstvo, da so dobri odnosi med državama vidni ne le na političnem področju, temveč tudi na drugih področjih, kot je izobraževanje. V Sloveniji je v minulem študijskem letu namreč študiralo kar 720 študentov iz Makedonije pod istimi pogoji kot slovenski študenti. Po besedah Zaeva je veliko število makedonskih študentov pokazatelj zelo dobrih odnosov med državama, pa tudi, da se Makedonci v Sloveniji počutijo kot doma, so še sporočili iz DZ.

Ob sprejemu pri predsedniku republike Pahorju se je Zaev danes udeležil še poslovnega zajtrka za predstavnike slovenskih podjetij, ki jih zanima gospodarsko sodelovanje z Makedonijo, ki ga je skupaj z njim na zunanjem ministrstvu gostil državni sekretar na MZZ Iztok Mirošič.