c S

Pogojne kazni za požar na ameriškem veleposlaništvu v Beogradu

14.11.2017 13:20 Beograd, 14. novembra (STA) - Beograjsko višje sodišče je četverico, obtoženo, da je leta 2008 zažgala ameriško veleposlaništvu v Beogradu, danes obsodilo na pet in šest mesecev pogojne zaporne kazni za dobo dveh let. Tri osebe so oprostili obtožb, poročajo tuje tiskovne agencije. Na veleposlaništvu ZDA je zagorelo po mitingu Kosovo je Srbija. V požaru je umrl srbski državljan.

Tako tožilstvo kot obramba se na današnjo sodbo še lahko pritožita.

Obsojene je sodišče spoznalo krive hudega kaznivega dejanja proti splošni varnosti. Skupaj z več neznanimi osebami so najprej metali kamenje na stavbo veleposlaništva ZDA v Beogradu, razbili okenska stekla in nato v stavbo metali bakle, zaradi česar je v prostorih veleposlaništva zagorelo. Vsi obsojeni bodo morali tudi poravnati stroške sodne postopka, navaja srbska tiskovna agencija Tanjug.

Sedmerica obtoženih je bila zaradi požara na ameriškem veleposlaništvu že obsojena na pogojne kazni, a je prizivno sodišče lani razveljavilo sodbo in odredilo nov sodni proces.

Že več kot tri leta poteka tudi preiskava proti štirim nekdanjim policistom, ker naj pred skoraj desetimi leti ne bi preprečili napada na veleposlaništvo, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.