c S

ZN: Sodelovanje EU z Libijo pri zaustavitvi migrantskega toka nehumano

14.11.2017 13:15 Ženeva, 14. novembra (STA) - Združeni narodi so danes opozorili, da je sodelovanje Evropske unije z libijskimi oblastmi pri zaustavitvi migrantskega toka preko Sredozemskega morja nehumano. EU pomaga libijskim oblastem pri prestrezanju migrantov na morju in jih nato vrača Libiji.

"Trpljenje migrantov, priprtih v Libiji, je sramota za vest človeštva," je v sporočilu za javnost opozoril visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid al Husein.

"Evropska politika pomoči libijski obalni straži pri prestrezanju in vračanju migrantov v Sredozemlju je nehumana," je dodal.

Nemirna Libija je pomembna tranzitna točka za migrante, ki poskušajo priti v Evropo. Pri tem številni pristanejo v rokah tihotapcev ljudi, kjer so izpostavljeni hudim zlorabam, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zeid je opozoril, da so že tako grozljive razmere v Libiji zdaj postale katastrofalne. Mednarodna skupnost si ne more več zatiskati oči pred nepojmljivimi grozotami, ki jih prenašajo migranti v tej državi, in se pretvarjati, da je situacijo možno popraviti zgolj z izboljšanjem razmere v centrih za pridržanje, je dodal.

"Pridržani nimajo nobene možnosti izpodbijanja legalnosti pridržanja in dostopa do pravne pomoči," so še opozorili v Visokem komisariatu ZN za človekove pravice.

Po podatkih libijskih oblasti je bilo v začetku novembra v centrih za pridržanje pod njihovim nadzorom 19.900 ljudi, medtem ko jih je bilo sredi septembra okoli 7000. Do velikega porasta je prišlo, ker so oblasti pridržale več tisoč migrantov, ki so jih pred tem zadrževali tihotapci v Sabrati zahodno od Tripolija.