c S

Freedom House opozarja na manipuliranje vlad z informacijami na spletu

14.11.2017 13:10 Washington, 14. novembra (STA) - Vse več vlad sledi Rusiji in Kitajski pri manipuliranju z družbenimi mediji in zatiranju kritičnih vsebin na spletu, kar predstavlja veliko grožnjo demokraciji, navaja organizacija Freedom House. Tovrstno prakso, vključno s plačanimi komentatorji in troli, je ugotovila pri 30 vladah od 65 v študijo vključenih držav, medtem ko jih je bilo lani 23.

Z uporabo plačanih komentatorjev in spletnih robotov - avtomatskih spletnih računov - sta začeli Kitajska in Rusija, a je pojav sedaj postal globalen, ugotavlja predsednik organizacije Freedom House Michael Abramowitz. "Učinki teh tehnik, ki se hitro širijo, na demokracijo in državljanski aktivizem bi bili lahko uničujoči," opozarja.

Vodja raziskav svobode na spletu Sanja Kelly pojasnjuje, da je tovrstno manipulacijo pogosto težko prepoznati, proti njej pa se je tudi težje boriti kot proti ostalim oblikam cenzure, kot je denimo spletno blokiranje, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kot ugotavlja poročilo organizacije o svobodi na spletu, je letošnje leto že sedmo zapored s splošnim upadom svobode na spletu, kar je posledica omenjenih pa tudi drugih prizadevanj za filtriranje in cenzuriranje informacij na internetu.

Taktike manipulacije in širjenja lažnih informacij so denimo v zadnjem letu igrale pomembno vlogo med volitvami v najmanj 18 državah, vključno z ZDA, ugotavlja poročilo.

Kitajska je glede na ugotovitve tretje leto zapored največja kršiteljica spletne svobode, in sicer zaradi okrepljene cenzure na spletu, novega zakona proti spletni anonimnosti in zapiranja oporečnikov, ki uporabljajo splet.

Med državami, ki so okrepile prizadevanja v smeri cenzure in manipuliranja informacij, so tudi Filipini. Tamkajšnja vlada je med drugim zaposlila "tipkovniško armado" ljudi, ki jim plačuje po deset dolarjev na dan za krepitev vtisa široke podpore vladnemu boju proti drogam. Turška vlada pa naj bi s približno 6000 ljudmi na družbenih medijih delovala proti vladnim kritikom.

Rusija naj bi medtem poleg širjenja napačnih informacij z namenom vplivanja na volitve v ZDA in Evropi tudi okrepila notranji nadzor. Blogerji, ki dnevno pritegnejo več kot 3000 bralcev, morajo prijaviti svoje osebne podatke pri vladi in slediti določilom zakona, ki ureja množične medije.

Poročilo ugotavlja tudi, da so vlade v najmanj 14 državah omejile spletno svobodo, da bi s tem ukrepale proti manipulaciji z vsebinami. Ukrajina je na primer blokirala strani s sedežem v Rusiji, vključno s priljubljenim družbenim omrežjem in iskalnikom, da bi zatrla prorusko propagando.

V boju proti spletnim manipulacijam iz tujine je pomembno, da države ne gredo predaleč, je opozorila Kellyjeva. Meni, da je rešitev v osveščanju državljanov, kako naj prepoznajo lažne novice in komentarje.

Svoboda na spletu naj bi se v preteklem letu poslabšala tudi v ZDA. Čeprav je spletno okolje še vedno raznoliko, ima velika prisotnost dezinformacij in izrazito strankarskih vsebin močan učinek, piše v poročilu.

Slovenije ni med v poročilo zajetimi državami.