c S

DZ začel proračunsko razpravo

14.11.2017 10:27 Ljubljana, 14. novembra (STA) - DZ novembrsko sejo nadaljuje z obravnavo predloga državnih proračunov za prihodnji dve leti. Ker se gospodarske razmere izboljšujejo, se bo proračun izvil iz rdečih številk, kljub temu pa se varčevalni ukrepi sproščajo le postopno. Vlada namreč sledi cilju uravnoteženja javnih financ, sta spomnila premier in finančna ministrica.

Proračun za leto 2018 je DZ sprejel že novembra lani, izboljšane makroekonomske okoliščine pa zdaj vladi vlivajo več optimizma pri načrtovanju prihodkov. Prihodnje leto naj bi se v državno blagajno steklo 9,68 milijarde evrov, kar je 409 milijonov evrov več od dosedanjih načrtov. Leta 2019 se bodo prihodki povečali na 9,75 milijarde evrov.

"Višji prihodki bodo omogočili presežek v državni blagajni, hkrati pa bo več sredstev namenjenih prioritetam, investicijam na državni in lokalni ravni ter financiranju področij, ki so bila v preteklosti omejena z ukrepi," je naštel premier Miro Cerar. Med temi je naštel odpravo anomalij pri plačah v javnem sektorju, usklajevanje pokojnin, letni dodatek upokojencem ter družinske in socialne prejemke.

Prioritete vlade v naslednjem dveletnem obdobju je naštela finančna ministrica Mateja Vraničar Erman. Te so vlaganja v infrastrukturo, vlaganja v znanost in zaposlovanje, krepitev kakovosti storitev za zdravje ter povečanje varnosti v najširšem pomenu.

V skladu z zavezami do zveze Nato se v obeh prihodnjih dveh letih načrtuje tudi povečanje obrambnih izdatkov, je dodal Cerar.

Vsi proračunski uporabniki bodo imeli v letu 2018 na voljo skupaj 9,63 milijarde evrov in v letu pozneje 9,70 milijarde evrov.

"S takšnim načrtovanjem se zagotavlja nadaljnja javnofinančna konsolidacija, katere cilj je doseči uravnoteženje javnih financ do leta 2020," je povedala Vraničar Ermanova.

Tudi Cerar je spomnil na cilj vlade, da se strukturni saldo sektorja država uravnoteži do konca leta 2020. To je po njegovih besedah tudi razlog za previdno in postopno sproščanje varčevalnih ukrepov, ki se, kjer je le mogoče, urejajo dolgoročno in sistemsko.

Vraničar Ermanova je ob tem opozorila, da je treba pri proračunskem načrtovanju misliti tudi na morebitno novo krizo. Zato čas ugodnih makroekonomskih razmer ni čas za počitek, pač pa za hitrejše zniževanje primanjkljaja in hitrejše zniževanje dolga, je dejala.

V nadaljevanju seje bodo svoja stališča do predlaganih proračunskih dokumentov predstavile poslanske skupine in posamezni poslanci, opredelili pa se bodo tudi do vloženih dopolnil. DZ naj bi proračunske dokumente potrjeval v četrtek.