c S

Guterres pozval Suu Kyijevo, naj omogoči varno vrnitev pripadnikov Rohingya

14.11.2017 10:26 Manila, 14. novembra (STA) - Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je danes pozval mjanmarsko voditeljico Aung San Suu Kyi, naj omogoči varno vrnitev okoli pol milijona pripadnikov muslimanske manjšine Rohingya iz Bangladeša.

Guterres se je s Suu Kyijevo srečal ob robu vrha Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean), ki poteka v filipinski prestolnici.

Kot so sporočili iz ZN, je generalni sekretar svetovne organizacije v pogovoru izpostavil, da so okrepljena prizadevanja za zagotovitev humanitarnega dostopa, varne, dostojanstvene in vzdržne vrnitve kot tudi resnična sprava med skupnostmi bistvena.

Poudaril je tudi pomen uveljavitve priporočil svetovalne komisije za zvezno državo Rakhine, ki jo vodi bivši generalni sekretar ZN Kofi Annan.

Suu Kyijeva se je v Manili sestala tudi z ameriškim državnim sekretarjem Rexom Tillersonom. Vsebina njunih pogovorov ni znana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih ZN je iz Mjanmara v manj kot treh mesecih zbežalo več kot 600.000 pripadnikov manjšine Rohingya, ki jim mjanmarske oblasti odrekajo številne državljanske pravice.

Mjanmarska vojska je v ponedeljek sporočila, da notranja preiskava ni odkrila nobenih dokazov o množičnih posilstvih, pretepanju, zunajsodnih usmrtitvah in uničevanju lastnine, o katerih so pričali begunci, ki so zbežali v Bangladeš.

Vojska je zagotovila, da so njene enote v operaciji, ki so jo sprožile konec avgusta po napadih upornikov na policijske postojanke, ukrepale skladno z ženevskimi konvencijami.