c S

Pripravljena veterinarska zakonodaja za učinkovitejše obvladovanje morebitnih tveganj

14.11.2017 07:42 Ljubljana, 13. novembra (STA) - V javni obravnavi so predlogi novel zakonov o veterinarskih merilih skladnosti, o zaščiti živali in o veterinarstvu. Namen in cilj je izboljšanje pravne podlage in s tem možnosti učinkovitejšega obvladovanja vseh morebitnih tveganj, ki bi lahko ogrožala zdravje živali in ljudi, pa tudi povzročala gospodarsko škodo, so pojasnili v pristojni upravi.

Kot so danes sporočili iz uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, predlog novele zakona o veterinarskih merilih skladnosti predstavlja pravno podlago za ukrepanje ob pojavu bolezni živali.

"Zaradi sočasnega pojavljanja in širjenja različnih bolezni v naši bližini (aviarna influenca, bolezen modrikastega jezika, afriška prašičja kuga, vozličasti dermatitis, osepnice ovac in koz, kuga drobnice ...) nujno potrebujemo sistem, ki bo omogočal hitro in učinkovito ukrepanje za preprečitev vnosa, širjenja ter nastanka gospodarske škode, ki jo pojavi lahko povzročijo (pokončevanje živali, zapore trgovanja z živalmi in proizvodi ipd.)," so poudarili.

Poleg tega bo predlagani zakon usklajen z zahtevami evropskih predpisov glede pravne podlage za ukrepanje v nujnih primerih in pooblastil generalnemu direktorju uprave za hitro odločanje in uvedbo vseh potrebnih ukrepov v primeru pojava ali grožnje nekaterih bolezni ali izrednih dogodkov na širšem območju Slovenije.

Zakon o veterinarstvu medtem v mrežo javne veterinarske službe vključuje dejavnost zaščite živali pred mučenjem in skrb za dobrobit žival. Dopolnjuje se tudi del, ki določa, katere dejavnosti na podlagi koncesije lahko opravlja Nacionalni veterinarski inštitut.

Pri predlogu novele zakona o zaščiti živali pa gre za tehničen popravek obstoječega zakona, in sicer zaradi neustreznega prenosa evropske direktive o zaščiti živali, ki se uporabljajo v znanstvene namene. Slovenija je sicer zaradi neustreznega prenosa evropske direktive v nacionalno zakonodajo iz Bruslja prejela uradni opomin. Skladno s spremembo zakona bo sprejet tudi nov pravilnik o pogojih za zaščito živali, ki se uporabljajo v postopkih.

Uprava bo predloge, pripombe in mnenja na omenjene zakonske spremembe sprejemala do 7. decembra.