c S

Kandidati za Državnotožilski svet se bodo predstavili javnosti

14.11.2017 13:01 Ljubljana, 14. novembra (STA) - V predsedniški palači bodo danes in v sredo potekale javne predstavitve kandidatov za štiri člane Državnotožilskega sveta. Danes se bodo predstavili Milan Birsa, Anže Erbežnik in Katja Filipčič, v sredo pa še Jožef Kovač in Igor Lučovnik. Kandidatka Ljubica Kosmovski Fojkar zaradi nujne zadržanosti predstavitve ne bo mogla opraviti.

Državnotožilski svet ima devet članov, od katerih štiri izvolijo državni tožilci, enega imenuje minister za pravosodje, štiri pa na predlog predsednika republike izvoli državni zbor. Trenutni sestavi šestletni mandat poteče 12. decembra.

Po besedah generalne sekretarke v uradu predsednika republike Nataše Kovač je na javni poziv za kandidature za nove člane Državnotožilskega sveta prispelo devet prijav, od katerih je en kandidat prijavo nato umaknil.

Izmed osmih je nato predsednik republike Borut Pahor oblikoval listo sedmih imen in jo poslal v DZ, vendar pa je odvetnik Blaž Kovačič Mlinar kandidaturo pozneje umaknil. Na listi tako ostajajo Milan Birsa, Anže Erbežnik, Katja Filipčič, Ljubica Kosmovski Fojkar, Jožef Kovač in Igor Lučovnik.

Vsi navedeni so pravni strokovnjaki, izpolnjujejo vse zakonsko predpisane pogoje in so po mnenju predsednika republike primerni za predlagano mesto, je ob posredovanju imen ocenila Kovačeva, ki bo danes in v sredo tudi vodila predstavitve.

Kot so zapisali v uradu, se je predsednik za javne predstavitve kandidatov odločil, ker to prispeva k preglednosti in kakovosti postopkov izvolitve visokih državnih funkcionarjev ter krepi zaupanje javnosti.

Državnotožilski svet je samostojen državni organ, ki opravlja naloge državnotožilske samouprave in upravne naloge ter sodeluje pri zagotavljanju enotnosti pregona in varovanju samostojnosti državnih tožilcev, piše na spletni strani sveta.