c S

Šarec po mnenju Staričeve dobil velik politični kapital, z Jančičem pa opozarjata na drugačno naravo volitev v DZ

13.11.2017 15:03 Ljubljana, 13. novembra (STA) - Vnovičen predsedniški mandat Boruta Pahorja je bil pričakovan, presenečenje pa je, da je zmagal tako tesno, sta ocenila novinarja Peter Jančič in Tanja Starič. Po njenih besedah je njegov protikandidat Marjan Šarec dobil velik politični kapital za naprej, tako kot ona pa je tudi Jančič opozoril, da se predsedniške zelo razlikujejo od volitev v DZ.

Volitve, ki jih je v nedeljskem krogu po neuradnih delnih izidih s približno 53 odstotki dobil Pahor, po Jančičevih navedbah pomenijo, da je na vrhu simbolne oblasti v državi ostal izkušen politik z mednarodnim znanjem. Presenečenje je, da je tako tesno zmagal proti kandidatu, ki je neizkušen, je dejal za STA in pojasnil, da je bila Pahorjeva prednost iz prvega kroga tako velika, da je z njo zmagal v drugem krogu.

Po besedah Staričeve je nedeljski rezultat za Pahorja tudi šok, da njegova priljubljenost "ni tako zelo velika, kot je sam očitno mislil", prav tako je dobil sporočilo volivcev, da s tem, kar počne, vendarle niso vsi zadovoljni. "Pahor je eden redkih, ki se zna tudi opravičiti in priznava tudi napake, zato ni presenetljivo, da se je tako odzval," je dejala o Pahorjevi napovedi, da bo do neke mere upošteval kritična sporočila volivcev. "Koliko se bo spremenil, pa je veliko vprašanje, saj je politik že celo svoje življenje, ima politični kredo, svoj način političnega delovanja, ki ga bo zelo težko zelo radikalno spremenil. Je pa bilo videti, da je razumel sporočilo," je dejala Staričeva.

Jančič je dodal, da so Pahorja nekateri kritizirali zaradi sloga, ker da se preveč pojavlja na družbenih omrežjih. "Ampak za državo je to nepomembno," je prepričan.

Omenil je, da je Šarec v treh tednih od prvega kroga sicer zelo dvignil delež podpore, a v nedeljo ni dosegel števila Pahorjevih volivcev iz prvega kroga. Nepričakovano je bilo, da je dobil toliko glasov, kaj bo to pomenilo za parlamentarne volitve, se pa še ne da oceniti, je dejal.

Jančič: Parlamentarne volitve so v primerjavi s predsedniškimi druga zgodba

Predsedniške volitve sicer po Jančičevih besedah nakazujejo, da bi se lahko pojavil nov igralec na parlamentarnih volitvah prihodnje leto. "Ampak parlamentarne volitve so druga zgodba," je opozoril in spomnil, da so na parlamentarnih volitvah potrebni prepričljivi kandidati po vsej državi in stranka na državni ravni, "kar je nekaj drugega kot samo nastopati na predsedniških volitvah". "Do tistih volitev je še pol leta in bo treba malo počakati," je dodal Jančič, ki je prepričan, da bo čas "zelo hitro pokazal, ali bo Šarec postal kak igralec ali ne".

Po besedah Staričeve je Šarec dobil velik politični kapital za naprej in je pričakovati, da ga bo izkoristil na naslednjih volitvah. "Toda prehitro bi bilo sklepati, da že imamo favorita prihodnjih parlamentarnih volitev," je opozorila in pojasnila, da so volitve predsednika države volitve enega človeka, parlamentarne pa volitve strank, na katerih potrebuješ strankarsko infrastrukturo, 88 dobrih kandidatov po vsej Sloveniji in resen program na različnih področjih. "Tako da ni samoumevno, da relativen uspeh na predsedniških volitvah že zagotavlja uspeh na parlamentarnih, je pa izhodišče in pričakujem, da bo Šarec to izhodišče tudi izkoristil," je dejala.

Glede vpliva predsedniških volitev na druge parlamentarne stranke je dejala, da je dobro sporočilo za SD in DeSUS, da je zmagal kandidat, ki sta ga podprli. "To jim daje nek zagon za parlamentarne volitve. Toda odpira se prostor za nov obraz in stare stranke morajo nekaj narediti v teh šestih mesecih, da bodo prepričale ljudi, da bodo sploh prišli na volišča, ter da so stranke, ki so že zdaj v parlamentu, vredne zaupanja," je dejala Staričeva.

Starič: Volivci še vedno nezaupljivi do političnega establišmenta

Po njenih besedah je sicer za tradicionalne stranke boleče spoznanje, da so ljudje po sedmih letih od izbruha krize še vedno nezaupljivi do političnega establišmenta, saj jim ljudje še vedno ne zaupajo in si želijo političnih sprememb. Toda, kot je opozorila, nov obraz sam po sebi "zelo težko naredi karkoli, saj vsaka nova stranka ali nov politik prideta v sistem, ki že deluje", potrebuje pa tudi strankarsko infrastrukturo, saj nihče ne more spremeniti stvari v državi sam. "To je neka zmota pri tej zgodbi," meni Staričeva, ki tudi po napovedih analitikov na prihodnjih volitvah pričakuje okoli 15 strank. "To je velika ponudba, bomo videli, če bo tudi dobra ponudba," je dodala.

Jančič je ocenil, da so za zniževanje volilne udeležbe krivi tudi politiki sami, "ki se deloma nespoštljivo obnašajo do volivcev", saj so denimo ločili referendum in predsedniške volitve, "s čimer nadlegujejo volivce". Razlog za nizko udeležbo je po njegovem mnenju tudi preslaba izbira kandidatov, saj se je v preteklosti že pokazalo, da je pri udeležbi pomembno, kakšni so kandidati. Jančič upa, da bo na parlamentarnih volitvah prihodnje leto udeležba krepko višja.

Po njegovih napovedih predsedniške volitve kakšnega posebnega vpliva na parlamentarne ne bodo imele, tudi za SD, iz katere izhaja Pahor, saj je bil ta predsednik države že prej. SD je to sicer nekaj časa dvigovalo deleže, čas pa bo pokazal, če bo to imelo dolgoročne učinke, je dejal. Kot meni, bo to odvisno tudi od tega, kako spretna bo stranka. "Zaenkrat so zelo spretni, ker jim - čeprav so del vlade - uspeva močno pridobivati javno podporo, medtem ko jo dve bistveno večji vladni stranki izgubljata," je dejal.