c S

Evropska komisija proti lažnim novicam s strokovno skupino

13.11.2017 15:00 Bruselj, 13. novembra (STA) - Evropska komisija je danes napovedala ustanovitev strokovne skupine na visoki ravni, ki bo prispevala k oblikovanju strategije EU proti širjenju lažnih novic. EU je prepoznala lažne novice kot vedno večjo težavo za delovanje demokracij, saj vpliva na to, kako ljudje dojemajo resničnost, so sporočili iz Bruslja.

Prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je dejal, da sta svoboda prejemanja in dajanja informacij ter medijski pluralizem del temeljnih pravic EU. "Živimo v dobi, ko je tok informacij in dezinformacij težko obvladovati. Zato moramo državljane preskrbeti z orodji, s katerimi bodo lahko prepoznali lažne novice, uporabljali splet z večjim zaupanjem in bolje upravljali informacije, ki jih prejemajo," je dodal.

Evropska komisija je danes izdala vabilo na prijavo za sodelovanje v strokovni skupini. Iščejo predstavnike akademskih krogov, spletnih platform, informativnih medijev in organizacije civilne družbe, ki bodo evropski komisiji svetovali glede določanja obsega pojava lažnih novic, opredelila vloge in odgovornosti zadevnih deležnikov, ocenila njegovo mednarodno razsežnost, popisala stališča deležnikov in oblikovala priporočila.

Prijave je mogoče oddati do sredine decembra. Strokovna skupina naj bi delo začela v januarja prihodnje leto in bila dejavna več mesecev.

Evropska komisija je začela tudi z javnim posvetovanjem o lažnih novicah in dezinformacijam na spletu. K sodelovanju vabi državljane, medije, platforme družbenih medijev, raziskovalce, javne organe in druge deležnike. Do 23. februarja prihodnje leta bodo med drugim zbirali predloge glede tega, kateri ukrepi na ravni EU bi lahko prinesli učinkovita orodja za prepoznavanje zanesljivih in preverjenih informacij.

Evropska komisarka za digitalizacijo Marija Gabriel je danes izrazila željo po odprti in široki razpravi o lažnih novicah, v kateri bi "obravnavali ta večplastni pojav in bili kos izzivom, ki nas čakajo".

Sodeč po raziskavi Eurobarometer so evropski državljani zaskrbljeni glede neodvisnosti medijev in raven zaupanja v medije je nizka. Evropski parlament je junija pozval komisijo, naj temeljito analizira stanje in pravni okvir glede lažnih novic ter preveri možnost zakonodajnega ukrepanja za omejitev njihovega širjenja. Komisija je pobudo proti lažnim novicam uvrstila med prednostne naloge in vključila v delovni program za prihodnje let. Strategijo EU proti širjenju lažnih novic bodo predvidoma predstavili prihodnjo pomlad, so še sporočili iz Bruslja.