c S

Brglez in apostolski nuncij tudi o financiranju šolstva in uresničevanju vatikanskega sporazuma

13.11.2017 14:58 Ljubljana, 13. novembra (STA) - Predsednik DZ Milan Brglez je danes sprejel apostolskega nuncija v Sloveniji Juliusza Janusza. V prijateljskem pogovoru sta odprla vprašanje sprememb ustave in zakona o financiranju šolstva ter spregovorila o uresničevanju vatikanskega sporazuma in morebitnega odprtja novih pogajanj med Slovenijo in Svetim sedežem skladno z vatikanskim sporazumom.

Kot so za STA pojasnili v kabinetu predsednika DZ, sta se Brglez in apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz dogovorila, da se bosta še sestala in se v prijateljskem duhu pogovorila, če bo to potrebno.

Danes sta se med drugim pogovarjala o spremembah zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katerimi bi uresničili ustavno določbo glede financiranja zasebnega šolstva, ter spremembah ustave v zvezi s tem vprašanjem.

Apostolski nuncij v Sloveniji je namreč papeža Frančiška na avdienci pred nekaj dnevi med drugim opozoril, da državni organi ovirajo uresničitev odločbe ustavnega sodišča glede 100-odstotnega financiranja zasebnih osnovnih šol ter da ni napredka pri uresničevanju nekaterih delov sporazuma med Slovenijo in Vatikanom.

Med drugim o teh vprašanjih se je Brglez želel pogovoriti z apostolskim nuncijem, zato ga je tudi povabil na srečanje v DZ. Pogovor je bil zasebnega značaja, zato v Brglezovem kabinetu podrobno vsebine ne razkrivajo.

So pa pojasnili, da sta se poleg vprašanj glede financiranja zasebnega šolstva in uresničevanja vatikanskega sporazuma dotaknila tudi sodelovanja katoliške cerkve v dobrodelnih aktivnostih ter pomena obiska predsednika DZ v Jasenovcu, kjer je umrlo okoli 300 Slovenk in Slovencev in osem duhovnikov lavantinske (danes mariborske in celjske) nadškofije, so še pojasnili v Brglezovem kabinetu.