c S

Hrvaški tisk: Pahorju drugi predsedniški mandat

13.11.2017 10:38 Zagreb, 13. novembra (STA) - Večina Slovencev ni nasprotovala temu, da bi Borut Pahor še pet let predstavljal državo v svetu, čeprav se ne more pohvaliti z veliko priljubljenostjo, kot sta jo imela Milan Kučan ali Janez Drnovšek, ocenjuje danes Jutarnji list. Večernji list poudarja, da je Pahor za Kučanom drugi slovenski predsednik, ki je dobil drugi mandat.

Čeprav je bilo pričakovati, da bo zmagal v prvem krogu, je Pahor moral tekmovati tudi v drugem krogu predsedniških volitev proti 15 let mlajšemu Marjanu Šarcu, je spomnil Jutarnji list.

Pahorju gre na roko njegova spravljiva "manekenska" politika, zaradi katere ga imajo za poroka stabilnosti v državi, kjer so gospodarske razmere zelo dobre, v političnem svetu pa nima pretresov, kot jih doživljajo slovenski sosedje, predvsem Hrvaška, nadaljuje zagrebški časnik.

Dodaja, da je Pahor eden redkih slovenskih politikov, ki poziva k umirjanju strasti v odnosih s Hrvaško. V predvolilni kampanji pa je bil izpostavljen napadom opozicije in tekmecev, ker je "popustil" pri blokadi pogajanj Hrvaške z Evropsko unijo.

Odnosi s Hrvaško niso bili v ospredju predvolilne kampanje kot v nekaterih prejšnjih političnih kampanjah, a sta oba kandidata v drugem krogu ščitila nacionalne interese tudi, ko gre za vprašanje Agrokorja in Mercatorja, poudarja Večernji list. Dodaja, da je "relativno neznan kandidat s pomanjkljivimi političnimi izkušnjami" Šarec napovedal, da bo kot slovenskih predsednik najprej obiskal Zagreb, Pahor pa bo najprej šel v Bruselj.

Časnik še izpostavlja, da je bil drugi krog predsedniških volitev bolj negotov, kot so v Sloveniji pričakovali, potem ko so bili objavljeni izidi prvega kroga. Zdi se, da je Šarec opravil odlično delo, ker je v drugem krogu skoraj podvojil delež glasov iz prvega kroga ter se resno približal "absolutnemu favoritu" Pahorju.

Po objavi nedeljskih izidov se je pokazalo, da so predvolilne raziskave natančno predvidele izid predsedniških volitev, še piše Večernji list.