c S

Prisilna poravnava družbe Radeče Papir nova na ustavno sodišče

13.11.2017 09:11 Radeče, 11. novembra (STA) - Predlog treh družb upnic, naj se nad družbo Radeče Papir nova uvede postopek prisilne poravnave, očitno še ne bo doživel epiloga. Igorju Rakuši, enemu od predlagateljev postopka in nekdanjemu direktorju papirnice, je uspelo s pritožbo na višjem sodišču. Postopek prisilke nad papirnico je prekinjen, primer se seli na ustavno sodišče, piše Delo.

Ustavno sodišče bo presojalo o ustavnosti istega člena zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, to je člena 221 j, na katerega so se marca letos sklicevali tudi predlagatelji prisilne poravnave: Interexpo Skupina, Strelski center Gaj in Strelski klub Central. Vsi so lastniško povezani z Rakušo, od papirnice pa zaradi posojil terjajo dva milijona evrov.

Posojila segajo v čas, ko je vodenje papirnice prevzel Rakuša, ki je v dolino ob Sopoti leta 2013 pripeljal dubajski Emkaan, pod katerim papirnica in hčerinski Muflon poslujeta še danes. Partnerstvo z Rakušo se je leta 2015 končalo s sporom, ki se bo zaradi ovadb z ene in druge strani najverjetneje nadaljeval na sodišču. Ena od ovadb se nanaša tudi na postopek prisilne poravnave.

Rakuša je še z dvema predlagateljema na podlagi bilance za 2015 in izkazane 1,7-milijonske nekrite izgube dokazoval njeno insolventnost. Okrožno sodišče v Celju ga je zato, ker ni priložil revizorskega poročila, sprva pozvalo k dopolnitvi predloga, nato pa ga zavrnilo, da je predlog vložil nepravilno, v času, ko je zadnje objavljeno letno poročilo nosilo letnico 2014 in ne 2015, na katero se je skliceval.

Tudi terjatve se nanašajo na leti 2015 in 2016, ne na leto 2014. Rakuša se je zatem pritožil na višje sodišče, ki je razveljavilo sklep o zavrnitvi predloga za začetek prisilne poravnave, saj mora sodišče odločati na osnovi vseh okoliščin od vložitve tožbe do izreka sodbe. V primeru radeške papirnice to pomeni, da je treba upoštevati ne le zadnje objavljeno letno poročilo v času vložitve predloga, ampak med drugim tudi, da papirnica ni več insolventna.

Letošnje polletje sta papirnica in Muflon končala s 440.000 evri dobička pred obdavčitvijo in amortizacijo. Lanska bilančna izguba je znašala dobrih 3,3 milijona evrov, od tega je bilo nekrite čiste izgube poslovnega leta za slabih 870 tisočakov, prenesene čiste izgube pa za 2,4 milijona evrov.

Celjski sodniki bodo sedaj, preden bodo ponovno odločali o Rakuševem predlogu, počakali na oceno ustavnih kolegov, postopek pa v tem času ne bo tekel, še piše današnja izdaja časnika Delo.