c S

EU Veliki Britaniji v pogajanjih o brexitu postavila dvotedenski rok

10.11.2017 14:38 Bruselj, 10. novembra (STA) - EU je Veliki Britaniji ob zaključku šestega kroga pogajanja o brexitu postavila rok dveh tednov, v katerih mora London priskrbeti odgovor glede finančne poravnave, sicer decembra ne bodo začeli z načrtovanimi pogovori o prihodnjih odnosih, je bil danes v Bruslju jasen glavni pogajalec EU Michel Barnier.

"Da," je odgovoril Barnier na vprašanje, če v dveh tednih od Londona pričakuje odgovor glede finančne poravnave ločitve Velike Britanije od unije, znesek katere EU ocenjuje na 60 milijard evrov. Šele nato bi lahko začeli pogovore o prihodnjih odnosih, ki jih London težko pričakuje.

"To je absolutno nujno, če želimo decembra doseči zadosten napredek. Gre zgolj za vprašanje poravnave računov," je dejal Barnier, ki je skupaj z britanskim pogajalcem Davidom Davisem spregovoril na novinarski konferenci po šestem krogu pogajanj, ki se je končal brez preboja.

EU zahteva "zadosten napredek" pri treh ključnih vprašanjih - finančni poravnavi, meji in irskem otoku in pravicah državljanov EU, ki živijo na Otoku -, preden bi začeli pogovore o prihodnjih trgovinskih odnosih in prehodni ureditvi.

Oktobra so voditelji 27 članic EU pozvali k začetku "notranjih pripravljalnih pogovorov" o prihodnjih odnosih z Veliko Britanijo ter o prehodnem obdobju po brexitu in pred uveljavitvijo novega partnerstva. Napredek bodo voditelji 27 članic znova ocenili decembra.

Dogovor o finančni poravnavi v roku dveh tednov naj bi po nekaterih navedbah EU dal na voljo dovolj časa, da se pripravi na vrh, ki bo 14. in 15. decembra, in pripravi dokumente za naslednjo fazo pogovorov o prihodnjih odnosih.

"Glede pravic državljanov smo dosegli določen napredek, čeprav moramo narediti korak naprej pri še številnih točkah," je danes še dejal Barnier.

Ključna odprta vprašanja ostajajo pravica priseljencev EU, da v Veliko Britanijo pripeljejo svojo družino, njihova zmožnost, da v svoje domovine pošiljajo socialno podporo in ali bi imelo Sodišče EU pristojnost nad temi pravicami, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Glede Severne Irske je Barnier dejal, da je potrebna rešitev, ki bi "preprečila trdo mejo" z Irsko, obenem pa zagotovila celovitost enotnega trga. Glede na poročanje medijev naj bi EU razmišljala o možnosti, da bi Severna Irska po brexitu ostala del enotnega trga in carinske unije, čeprav bi sama Velika Britanija zapustila oba.

Davis je danes glede tega dejal, da njegova država priznava "potrebo po posebnih rešitvah", a obenem vztrajal, da se to ne more zgoditi na račun "ekonomske enotnosti" države. "Bodimo jasni, ne bomo sprejeli ničesar, kar bi se končalo z novo mejo znotraj Združenega kraljestva," je po poročanju BBC dejal Davis.