c S

Nagrada Sveta Evrope za demokratično inovacijo ruskemu časniku The Insider

10.11.2017 14:30 Strasbourg, 10. novembra (STA) - Generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland je na zaključni slovesnosti Svetovnega foruma za demokracijo danes podelil nagrado za demokratično inovacijo ruskemu preiskovalnemu časniku The Insider. Kot so sporočil iz Strasbourga, si je časnik zaslužil nagrado, ker osvešča bralce in promovira demokratične vrednote.

The Insider je preiskovalni časnik, ki bralce oskrbuje z informacijami o aktualnih političnih, gospodarskih in družbenih razmerah v Rusiji, hkrati pa promovira demokratične vrednote ter osvetljuje probleme povezane s človekovimi pravicami in civilno družbo, so zapisali pri Svetu Evrope.

Pohvalili pa so tudi njihov projekt Antifake, v okviru katerega razkrivajo lažne novice v ruskih medijih in učijo bralce, kako lahko razlikujejo med pomembnimi informacijami ter lažnimi novicami in propagando.

Na Svetovnem forumu za demokracijo, ki se je začel v sredo, so predstavili okoli 30 različnih projektov s področja demokracije, ki problematizirajo populizem. Na Forumu je od srede do danes okoli 2000 udeležencev in 200 govorcev iz 80 držav razpravljalo o praktičnih iniciativah v času izzivov populizma, s poudarkom na vlogi političnih strank in medijev.

Prihodnje leto bo glavna tema Svetovnega foruma za demokracijo aktivno državljanstvo.