c S

Mayeva namerava datum brexita zapisati tudi v zakon o izstopu Otoka iz EU

10.11.2017 10:53 London, 10. novembra (STA) - Britanska ministrska predsednica Theresa May je v prispevku za današnji britanski dnevnik The Telegraph napovedala, da namerava datum izstopa Velike Britanije iz Evropske unije predpisati tudi z zakonom. "Združeno kraljestvo bo EU zapustilo 29. marca 2019 ob 23. uri po britanskem času," je zapisala Mayeva.

Po napovedih naj bi bil ta stavek zapisan na prvi strani zakona o izstopu iz EU, ki bo šel prihodnji teden v parlamentarno proceduro. Po oceni poznavalcev namerava Mayeva z omenjenim ukrotiti proevropske nasprotnike v lastni stranki, ki naj bi si prizadevali od vlade izposlovati pravico veta glede brexita.

Zagovorniki izstopa vladajoče stranke se na drugi strani bojijo, da bi tovrstna pravica veta lahko v zadnjem trenutku preprečila izstop iz EU ali ga zavlekla.

"Nihče naj ne dvomi v našo odločenost in odločnost. Brexit se bo zgodil," je še zapisala Mayeva.

Britanska ministrska predsednica se trenutno bori proti razpadu lastne vlade. V sedmih dneh sta odstopila dva njena ministra. Še nekaj ministrov se sooča s pozivi k odstopu; med njimi podpredsednik vlade Damian Green in zunanji minister Boris Johnson, še navaja dpa.

Mayeva ima v parlamentu tesno večino samo sedmih poslanskih mandatov in je deležna pritiskov z več strani. Hkrati pogajanja o brexitu med Londonom in Bruslju napredujejo zelo počasi.