c S

Ameriška vlada začela izplačevati odškodnino žrtvam Bernarda Madoffa

10.11.2017 09:09 New York, 10. novembra (STA) - Ameriško pravosodno ministrstvo je začelo v četrtek iz posebnega sklada sklada izplačevati prvih 700 milijonov dolarjev odškodnine, ki jih je z obljubami o velikem donosu pred desetletjem prevaral finančnik Bernard Madoff. Ta je oblikoval okoli 65 milijard dolarjev veliko piramidno shemo.

Z denarjem novih vlagateljev je plačeval stare vlagatelje, dokler se piramida ni podrla, Madoff pa je bil leta 2009 obsojen na 150 let.

V njegovo piramido sicer ni bilo enostavno priti, ljudje pa so se gnetli za naložbe v shemo, saj je obljubljal zelo visoke donose. Tako visoke, da bi se moralo po mnenju analitikov bogatim ali učenim vlagateljem posvetiti, da nekaj ni v redu.

A to se ni zgodilo in Madoff je nagrmadil milijarde dolarjev, ki jih je, dokler je shema delovala, tudi pošteno izplačeval vlagateljem. Veselje je trajalo nekje do zadnje velike finančne krize, ko je vir novih vlagateljev usahnil, saj ni bilo denarja, stari vlagatelji pa so zahtevali denar nazaj skupaj z obljubljenimi obrestmi.

Brez krize bi Madoff verjetno posloval naprej. Del vlagateljev je svoje naložbe dobil nazaj in to z obrestmi, kratko pa so potegnili tisti, ki so vstopili v piramido proti koncu. Vladni sklad namerava poplačati 24.631 žrtev piramidne sheme, skupaj pa naj bi izplačal okoli štiri milijarde dolarjev, ki so jih napraskali od Madoffa, članov njegove družine in bank.