c S

Predlog novele zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev po mnenju DZ ni primeren za nadaljnjo obravnavo

10.11.2017 09:19 Ljubljana, 09. novembra (STA) - Poslanci DZ so danes s 23 glasovi za in 44 proti odločili, da predlog novele zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki ga je v postopek vložila skupina poslancev NSi, ni primeren za nadaljnjo obravnavo, ker je vlada pripravila svoj predlog zakona. Zato je zakonodajni postopek novele končan.

V NSi so danes na izredni seji DZ predstavili predlog sprememb zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki bi omogočil družinam boljši ekonomski položaj, uveljavitev pravičnejše porazdelitve javnih financ, spodbujanje domače potrošnje in izboljšanje demografske slike v Sloveniji.

Med vzroki za upadanje rojstev v Sloveniji, kar predstavlja velik demografski problem, sta po njihovem mnenju na prvih mestih neustrezna socialna in družinska politika. Zato predlagatelji ocenjujejo, da bi se sproščanje varčevalnih ukrepov moralo začeti ravno pri družinah.

Vlada pa je pripravila svoj predlog zakona, s katerim že uresničuje odločbo ustavnega sodišča ter predlaga med drugim tudi delno sprostitev varčevalnih ukrepov.