c S

Trumpovo komisijo o volilnih prevarah toži njen član

10.11.2017 09:20 Washington, 09. novembra (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump se je v začetku leta odločil, da so milijoni volivcev na lanskih volitvah nezakonito oddali glas za demokratko Hillary Clinton in je ustanovil posebno komisijo, da to razišče. Komisijo sedaj toži tudi eden njenih redkih demokratskih članov zaradi pomanjkanja dostopa do informacij.

Trump je uspel za članstvo v komisiji prepričati štiri demokrate, med njimi državnega sekretarja Maina Matta Dunlapa. Zvezne države so se od samega začetka upirale sodelovanju s komisijo, ker ni bilo nobenega dokaza o Trumpovih trditvah, analitiki pa so prepričani, da se je predsednik za to odločil v odgovor na preiskavo vpletanja Rusije v volitve na njegovi strani.

Dunlap trdi, da mu republikanska večina v komisiji zanika dostop do podatkov in da ne more opravljati svojega dela. To je že šesta tožba proti Trumpovi komisiji, katere člani so sprti in to ne le po strankarskih linijah.

Državni sekretar Kansasa Kris Kobach je na primer državo New Hampshire obtožil, da so tam za Clintonovo volili tudi prebivalci drugih zveznih držav, kar je državni sekretar Bill Gardner ostro zavrnil in kolegu povedal nekaj krepkih.

Dunlap v tožbi trdi, da komisija krši zakon iz leta 1972, ki zahteva, da imajo tovrstne komisije uravnoteženo članstvo in da so povsem pregledne, vsaj za njihove člane. "Nestrankarska narava komisije je navadna fasada," je v tožbi navedel Dunlap in zatrdil, da niti nominalni podpredsednik komisije podpredsednik ZDA Mike Pence svojega dela ne opravlja resno.