c S

Vlada umika otroško srčno kirurgijo izpod okrilja UKC Ljubljana

10.11.2017 09:16 Ljubljana, 09. novembra (STA) - Potem ko sta dva kirurga zaradi slabih odnosov zapustila program otroške srčne kirurgije, se je vlada odločila ustanoviti center za zdravljenje otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami kot samostojni zavod in ne v okrilju UKC. Vodstvo UKC pa vztraja, da program poteka varno in da ga bodo v sodelovanju s Čehi še izboljšali.

Poleg tega je vlada razrešila še tri predstavnike ustanovitelja v svetu UKC Ljubljana, to so Branko Gabrovec, Brigita Čokl in Andraž Jakelj, in na njihovo mesto imenovala Alenko Kolar, Jožeta Golobiča in Draga Kreša.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je po seji vlade napovedala, da bo svet UKC pozvala, naj nemudoma skliče nujno sejo, na kateri bi odločali o odgovornosti vodstva UKC za stanje na področju otroške srčne kirurgije.

Premier Miro Cerar pa pričakuje, da se na čelo UKC Ljubljana imenujejo kompetentne in zaupanja vredne osebe. "Vsi vidimo, da so razmere v programu otroške srčne kirurgije nedopustne in nesprejemljive. To kaže, da so vodstvu UKC dokončno ušle iz rok vse niti nadzora. Še zlasti, ker sami po strokovni plati ocenjujejo, da težav ni. To je naravnost neverjetno in evidentno ne drži," je po seji vlade dejal Cerar.

Medtem pa vodstvo UKC stanje očitno razume popolnoma drugače. Generalni direktor UKC Andraž Kopač je sicer priznal, da je odločitev kirurgov škoda za UKC, ni pa to katastrofa. Ob tem je zatrdil, da poteka obravnava bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami varno in kakovostno. "To je tudi glavni cilj in mislim, da to zanima ustanovitelja," je dejal.

Program se bo po njegovih besedah izvajal naprej, saj so sklenili sodelovanje s češkim centrom za otroško srčno kirurgijo. Tako bo v UKC nenehno prisoten češki kirurg, ne pa kot doslej enkrat na dva tedna. S pogodbo pa bodo uredili tudi sodelovanje za ostala področja, povezana z otroško srčno kirurgijo.

Strokovna direktorica Marija Pfeifer pa je pojasnila, da omenjena kirurga sicer ne bosta več sodelovala v izobraževanju, bosta pa še vedno kardiokirurga za odrasle. Poleg tega sta privolila, da bosta češkim kirurgom asistirala.

Kot razlog za njun odhod je navedla, da imata premajhno število operacij, da bi jima to zagotavljalo varnost in razvoj na kariernem področju. Ob tem je zanikala, da bi bili slabi odnosi vzrok za njun odhod.

STA pa je pridobila dokument, ki ga je podpisal strokovni direktor kirurške klinike Matjaž Veselko, ki navaja, da so med razlogi za njun odhod tudi "nezaupanje v strokovnost in kolegialnost, korektnost med posameznimi strokami, zaradi česar se počutita dodatno zapostavljena". To so po navedbah Veselka izpostavili tudi drugi sodelujoči v programu. Kopač je na to dejal, da organizacijske težave rešujejo interno.

Kljub nezaupanju politike pa Kopač in Pfeifer ne nameravata odstopiti. Pfeiferjeva je dejala, da glede na zadnje dogodke nima niti več volje delati v UKC. Kot je spomnila, gre z začetkom prihodnjega leta v pokoj, umaknila pa se bo že prej, saj ima še dopust.

Sicer pa strokovna direktorica meni, da je razmah med pogledom na program otroške srčne kirurgije v javnosti, med politiki, ter dejanskim stanjem. "Lahko pokažemo, da je za bolnike zelo dobro poskrbljeno," je dejala in dodala, da statistika o umrljivosti ni bila še nikoli tako dobra.

Glede današnje odločitve vlade, da se bo center za obravnavo otrok in odraslih s prirojeno srčno napako do ureditve razmer v UKC oblikoval kot samostojni javni zdravstveni zavod, pa je Kopač dejal, da postopki ustanavljanja vendarle trajajo nekaj časa in da je UKC podpisal s Čehi sodelovanje za šest mesecev.

Pfeiferjeva se je dotaknila tudi razmer v službi za kardiologijo na pediatrični kliniki UKC Ljubljana. Poudarila je, da so od decembra 2016 homogen tim in tako tudi delujejo. Po najavi zadnjega vodje te službe Sama Vesela, da odstopa s položaja, Pfeiferjeva nima novega kandidata.

Povedala je, da je Vesel pripravljen ostati vodja službe, če bo vodstvo UKC izpolnilo njegove zahteve o povrnitvi ugleda. Zato so na UKC uvedli notranji strokovni nadzor nad smrtjo 37 dni starega otroka oktobra 2015. Varnostna analiza tega primera, ki jo je konec avgusta objavila STA, je namreč večji del odgovornosti za zaplet pripisala Veselu in Tomažu Podnarju. Varnostno analizo pa bodo poslali v presojo zdravniški zbornici. Po besedah Pfeiferjeve sam potek analize kaže na nekaj nesprejemljivih postopkovnih napak.

Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik meni, da je krivično stresti krivdo za stanje na področju otroške kardiologije le na sedanje vodstvo UKC Ljubljana, saj da so se prve anomalije na programu otroške srčne kirurgije kazale že leta 2009. Ob tem je poudarila, da ima ministrstvo za zdravje možnosti za upravni nadzor nad programom.

V poslanskih skupinah pa v glavnem pozdravljajo odločitev vlade za zamenjavo še treh članov sveta UKC Ljubljana ter menijo, da bi to morala narediti že prej. Tako poudarjajo tudi odgovornost vlade, Cerarja in Kolar Celarčeve za razmere v UKC, ki so ponovno razburile javnost po zadnjih dogodkih na otroški kardiologiji.