c S

Zaradi zakona o vajeništvu se spreminja uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov

10.11.2017 09:03 Ljubljana, 09. novembra (STA) - Vlada je sprejela spremembo uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja. Ta sledi novemu zakonu o vajeništvu, ki se bo začel uporabljati 3. decembra. Spreminjajo pa se zneski plačil vajencem za obvezno praktično delo, ki se ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.

Omenjeni zakon, ki uvaja vajeništvo kot obliko izobraževanja v srednjem poklicnem izobraževanju in v programih nadaljnjega poklicnega in strokovnega izobraževanja, namreč določa tudi najnižje mesečne zneske vajeniške nagrade, in sicer 250 evrov za prvi letnik, 300 evrov za drugi letnik in 400 evrov za tretji letnik.

Na podlagi zakona o dohodnini se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne vštevajo plačila vajencem za obvezno praktično delo do višine, ki jo določi vlada. Pri določanju neobdavčene višine navedenih plačil pa se kot podlaga upošteva raven posameznih pravic, ki so določene z zakoni in kolektivnimi pogodbami na ravni države. V primeru izplačila višjih zneskov, kot jih določi vlada, pa se del, ki presega določene neobdavčene zneske, všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, so navedli v sporočilu po seji vlade.