c S

Pomurski okoljevarstveniki z varuhinjo človekovih pravic

10.11.2017 08:43 Radenci, 09. novembra (STA) - Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer s sodelavci se je danes v Hrastju-Moti srečala s predstavniki pomurske civilne družbe s področja okolja in prostora. Po srečanju je povedala, da je presenečena nad strokovnostjo predstavnikov. Po njenih besedah se je pokazalo, da gre ljudem resnično le za ohranitev Mure.

"Vesela sem, kadar ljudje iz vseh vidikov obdelajo nek problem, kajti tako dobim mnogo informacij, ki jih lahko v imenu civilne družbe prenesem državi, tudi kot kritiko, če na primer ne upošteva javnosti pri sprejemanju predpisov, če ne odgovarja in je birokratska," je dejala varuhinja.

Na enem najbolj obiskanih srečanj, zbralo se je okoli 50 ljudi, v veliki večini nasprotnikov gradnje elektrarn na Muri, je varuhinja povedala, da je sicer pričakovala javnost, ki bo spregovorila o življenju ob Muri, vendar je slišala veliko strokovnih izjav. "Torej ni šlo za kar neko pripoved z neko sentimentalnostjo do življenja tu, tako da sem vesela, da sem lahko to slišala," je poudarila.

Rdeča nit letošnjih srečanj s področja okolja in prostora je problematika voda, udeleženci srečanja v Pomurju pa so govorili predvsem o Muri. Predstavniki Zveze društev Moja Mura so opozarjali, da je bila nezakonita že uredba o koncesiji za gradnjo elektrarn na Muri, ker ni bilo celovite presoje vplivov na okolje, da kljub pritožbi na ustavno sodišče nimajo nobenega odgovora, da jih okoljsko ministrstvo ne vključuje v postopke niti po tistem, ko jim to pravico dodeli upravno sodišče, da jih državni uradniki ignorirajo itd.

Prav tako ne razumejo potez države, ki želi po eni strani območje Mure razglasiti za biosferni rezervat in to predlaga Organizaciji ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco), na drugi pa podpira gradnjo elektrarn. Opozorili so na odločitev regije, da bo med prednostnimi nalogami vzpostavitev dela čezmejnega rezervata Mura-Drava-Donava, da želijo sami odločati o prihodnosti, da je treba zaščititi človeka, da je gradnja elektrarn ekonomsko neupravičena in da je treba najprej zmanjšati porabo, šele nato iskati nove vire.

Udeleženci so tudi dokazovali, da imajo razvojne načrte ob Muri, da razvijajo turizem, otok ljubezni v Ižakovcih bo letos na primer obiskalo blizu 60.000 ljudi, pa tudi, da ima Slovenija v Bruslju zaveze ne le do pridobivanja energije iz naravnih virov, ampak tudi do skrbi za naravo.

Ob negativnem okoljskem poročilu za gradnjo elektrarn na Muri namreč zdaj nekateri poskušajo doseči, da ni energetski interes prevladal nad okoljskim.

Nussdorferjeva jim je na koncu pritrdila in poudarila, da na nevladnike ne sme nihče pritiskati ali jih celo imenovati ekoteroriste, državna ustanove pa jim morajo odgovarjati. "Država mora presoditi v imenu človeka in bolje je kdaj plačati kazen, a ob tem obvarovati ljudi," je še dodala varuhinja.