c S

Vlada o gospodarskih temah

09.11.2017 15:24 Ljubljana, 09. novembra (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela izhodišča za četrtkove pogovore finančne ministrice v Bruslju glede usode privatizacije NLB. Sprejela je tudi predlog zakona o postopku sodnega varstva imetnikov kvalificiranih obveznosti bank ter izbrala kandidata za manjkajočega člana nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga.

Vlada je med možnimi rešitvami v povezavi z vprašanjem privatizacije NLB zavrnila kakršnokoli obliko prodaje, podprla pa predlog finančne kompenzacije NLB državi namesto prodaje hčerinskih bank na Balkanu. "Predlog bom v petek predstavila evropski komisarki Margrethe Vestager, pogovore bomo nadaljevali v naslednjih tednih," je povedala ministrica za finance Mateja Vraničar Erman.

Vlada je sprejela predlog zakona o postopku sodnega varstva imetnikov kvalificiranih obveznosti bank. Z njim popravlja neustavnost novele zakona o bančništvu, ki je bila podlaga za izbris ob izrednih ukrepih Banke Slovenije konec leta 2013, v delu, ki ni omogočal učinkovitega sodnega varstva. Z uveljavitvijo zakona se že pol leta zamuja.

Vlada je sprejela predlog novele zakona o revidiranju, s katero naj bi se po besedah finančne ministrice zagotovilo višjo kakovost revizij računovodskih izkazov. Z njo se natančneje opredeljuje vloga pooblaščenih revizorjev, krepi njihovo neodvisnost in izboljšuje javni nadzor nad njimi.

Vlada je sklenila predlagati DZ, naj v nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga za mandatno obdobje petih let imenuje Janeza Vipotnika.

Vlada je sprejela načrt uravnavanja reguliranih cen za leti 2017 in 2018. Ta podaja pregled cen, ki zlasti zaradi značilnosti tržnega položaja ponudnikov določenih proizvodov in storitev in zagotavljanja storitev v javnem interesu ostajajo pod različnimi oblikami regulacije in njihovih možnih gibanj v prihodnje.

Vlada je sprejela nekaj dopolnitev predloga zakona o Kobilarni Lipica, ki ga je sprejela pred dvema tednoma. Med poglavitnimi rešitvami predloga zakona je razglasitev spomeniškega območja Kobilarne Lipica za spomenik državnega pomena.

Vlada je sprejela predlog novele zakona o izdelkih iz plemenitih kovin. Kot je ocenila, je stanje na področju izdelkov iz plemenitih kovin stabilno, potrebne pa so manjše prilagoditve zakona, in sicer glede višine glob in njihovega izrekanja v hitrem postopku.

Vlada je sprejela srednjeročni program statističnih raziskovanj za obdobje 2018-2022. Glavni nosilec teh raziskovanj je Statistični urad RS, ki je predlog programa tudi pripravil.

Vlada se je seznanila s poročilom o izvajanju evropske kohezijske politike 2014-2020 v okviru cilja Naložbe za rast in delovna mesta, in sicer za obdobje od januarja 2014 do septembra 2017. V tem času je bilo odobrenih 253 projektov, programov ali javnih razpisov v skupni vrednosti 1,36 milijarde evrov, kar je 45 odstotkov razpoložljivih sredstev.

Vlada je sprejela spremembo uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja, ki je bila potrebna zaradi novega zakona o vajeništvu, ki uvaja vajeništvo kot obliko izobraževanja v srednjem poklicnem izobraževanju in v programih nadaljnjega poklicnega in strokovnega izobraževanja.

Vlada je sprejela tudi dve uredbi s področja kmetijstva, in sicer glede ekološkega kmetovanja in plačila območjem z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami ter glede ukrepov za sanacijo in obnovo gozda po žledu leta 2014.

Vlada je določila, da se spremeni delitvena bilanca med Skladom kmetijskih zemljišč in gozdov RS in družbo Slovenski državni gozdovi. Z družbe se bo na sklad preneslo gospodarjenje s sedmimi nepremičninami, ki so po dejanski rabi kmetijska zemljišča, sklad pa bo prevzel tudi gospodarjenje s 30 nepremičninami, ki so v delu po dejanski rabi javne evidence Geodetske uprave RS.

Vlada je lokalni cesti Bertoki-Bivij in Škocjan-Bertoki prekategorizirala v državni cesti. Med državne ceste je prenesla tudi odsek lokalne ceste Kastelec-Socerb.

S spremembami uredbe o cestninskih cestah in cestnini bo novozgrajeni avtocestni odsek med Draženci in Podlehnikom v dolžini 7,2 kilometra, ki bo v mesecu novembru predan v promet, postal cestninska cesta. Vlada je dala tudi soglasje k spremembam cenika cestnine za uporabo cestninskih cest, ki jih je sprejela uprava Darsa. S cestninjenjem tega odseka se bodo Darsovi prihodki povečali za okoli 1,2 milijona evrov letno.

Vlada je sprejela energetsko bilanco Slovenije za leto 2017. V njej je zapisano, da se nadaljuje trend zmanjševanja rabe fosilnih goriv, povečuje pa se delež rabe obnovljivih virov energije in odpadkov ter proizvodnja električne energije iz fotonapetostnih sončnih elektrarn. Vrednost oskrbe z energijo v letu 2017 je ocenjena na 281,8 PJ, od tega bo država polovico pokrila z viri iz uvoza.

Vlada je sklenila, da se v Ekonomsko-socialnem svetu razreši Tanjo Bogataj ter namesto nje imenuje Ksenijo Klampfer z ministrstva za javno upravo.

Seznanila se je z odstopom Antona Ropa z mesta direktorja v Evropski investicijski banki in na to funkcijo predlagala Andreja Kavčiča, za njegovega namestnika pa Matejo Dolinar.

Razrešila je tudi tri člane slovenske delegacije meddržavne komisije, ki spremlja izvajanje pogodbe med slovensko in hrvaško vlado glede krške nuklearke, ter imenovala tri nove. To so Klemen Potisek in Petra Zaletel z ministrstva za infrastrukturo ter Borut Mahnič z ministrstva za zunanje zadeve. Slovensko delegacijo sestavljata še minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in krški župan Miran Stanko.

Vlada je potrdila Katjo Rihar Bajuk za v.d. generalne direktorice direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Jurija Snoja pa je imenovala za generalnega direktorja direktorata za trg dela in zaposlovanje na tem istem ministrstvu.