c S

EU namerava popraviti sistem trgovanja z izpusti

09.11.2017 14:38 Bruselj, 09. novembra (STA) - Evropski parlament in Evropski svet sta danes dosegla okvirni dogovor za revizijo evropskega sistema za trgovanje z izpusti za obdobje po letu 2020, ki bo po novem med drugim določal zgornjo mejo izpustov. Gre za enega ključnih korakov pri uresničevanju zavez iz pariškega podnebnega sporazuma za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov.

Dogovor predstavlja rezultat več kot dve leti trajajočih pogajanj, ki jih je s predlogom za revizijo sistema, znanega pod kratico EU ETS, julija 2015 sprožila Evropska komisija.

Kot je na spletnih straneh zapisala Evropska komisija, dogovor med drugim predvideva zgornjo mejo izpustov ogljikovega dioksida in nekaj zakonskih sprememb, ki naj bi izpuste še dodatno zmanjšale.

Uvaja tudi podporne mehanizme, s katerimi želijo industriji in energetskemu sektorju olajšati prehod k čistejšemu obratovanju. Tako bodo med drugim povečali obseg rezerve za stabilnost trga.

Dogovor, ki ga morata parlament in svet še uradno potrditi, po besedah evropskega komisarja za podnebno ukrepanje Miguela Ariasa Canete dokazuje, da EU ambicije in zaveze iz pariškega podnebnega sporazuma spreminja v konkretna dejanja.

"Z uvajanjem nujne zakonodaje za zaostritev evropskega sistema za trgovanje z emisijami in dosego naših podnebnih ciljev Evropa znova vodi v boju proti podnebnim spremembam," je dejal in posebej pozdravil ukrepe za dodatno okrepitev rezerve za stabilnost trga.

Skupno 196 pogodbenic - 195 držav in EU - se je v Parizu leta 2015 s sporazumom zavezalo omejiti dvig povprečne globalne temperature na občutno pod dve stopinji Celzija do konca stoletja v primerjavi s predindustrijsko dobo, prizadevale pa naj bi si za omejitev na 1,5 stopinje. Sporazum je doslej podpisalo 197 pogodbenic, ratifikacij se je nabralo 169.