c S

Na nepremičninskem trgu vlada optimizem

09.11.2017 13:04 Portorož, 09. novembra (STA) - Gibanja na nepremičninskem trgu so na splošno pozitivna, je ob robu posveta o poslovanju z nepremičninami ocenil direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami (ZPN) Boštjan Udovič. Čeprav je težko ugibati o gibanju cen, pa so se investitorji od zadnje nepremičninske krize marsikaj naučili, zato Udovič še ne vidi nevarnosti za nastanek "balona".

Gibanja na nepremičninskem trgu so pozitivna, cvetoče obdobje je zlasti za posrednike, mogoče pa ne še za upravnike, za katere je pomembnejše, kdaj bodo prišle na trg nove investicije, predvsem večji stanovanjski objekti, je ob robu tradicionalnega posvet Poslovanje z nepremičninami, ki se je danes začel v Portorožu, pojasnil Udovič.

"Vedno, ko gre gospodarstvu dobro, gre posledično dobro tudi nepremičninskemu področju," je dodal Udovič, po čigar mnenju je zdaj nastopil trenutek, ko se bodo ugodna pričakovanja poznala tudi pri naložbah v nepremičnine. Na vprašanje, ali se obeta nov nepremičninski balon, je direktor zbornice priznal, da takšna nevarnost vedno obstaja, a da po njegovem zaenkrat "še nismo tam".

Predsednik ZPN Franc Props je ob tem dodal, da se je v preteklosti "začelo graditi brez vsega", da pa danes temu ni več tako, kar je tudi varovalka, da se ne bi ponovila slika iz časa krize. Glede samega gibanja cen nepremičnin gre po Udovičevem za čisto ugibanje, Props pa je dodal, da je to preprosto stvar povpraševanja in ponudbe.

Po Propsovih besedah sicer izkušnja iz obdobja po letu 2008 ne bo tako hitro pozabljena: "Ljudje na vrat na nos ne bodo šli v neke investicije, predvsem ne naložbene ali špekulativne."

Sicer je predsednik zbornice opozoril na klavrno stanje na področju poslovnih nepremičnin, kjer je ogromno praznih nepremičnin, prav tako ni povpraševanja oz. je to zelo ozko usmerjeno. Tu bi morala država odpreti prostor tako, da v državo privabi povpraševanje tujih podjetij.

Udovič pa je opozoril na problem pri stanovanjskih nepremičninah, saj javni stanovanjski skladi ne morejo zadostiti vsem potrebam, po drugi strani pa država ne naredi koraka v smeri davčne razbremenitve najemodajalcev.

Kot je navedel Props, pa je težava tudi v slabi razpršenosti ponudbe. Tako bo sama Ljubljana po njegovih napovedih v naslednjih treh letih imela na trgu 4000 do 5000 stanovanj, torej praktično več kot vse ostale regije.