c S

V kabinetu premierja in na zunanjem ministrstvu ocenili odnose s Svetim sedežem kot dobre

09.11.2017 12:55 Ljubljana, 09. novembra (STA) - V kabinetu predsednika vlade in na ministrstvu za zunanje zadeve so v zvezi z nedavnimi izjavami apostolskega nuncija v Sloveniji Juliusza Janusza poudarili, da so odnosi med Slovenijo in Svetim sedežem dobri. V kabinetu premierja so ob tem dodali, da si prizadevajo za uresničitev odločbe ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih osnovnih šol.

Janusz je namreč na petkovi avdienci pri papežu Frančišku med drugim opozoril, da državni organi ovirajo uresničitev odločbe ustavnega sodišča glede 100-odstotnega financiranja javnih programov v zasebnih osnovnih šolah. "Parlament želi celo spremeniti 57. člen ustave z namenom, da zasebnih šol ne bi bilo treba obravnavati enako kot javnih, brez da bi o tem obvestili partnerja sporazuma, ki je Sveti sedež," je po poročanju Radia Vatikan Janusz povedal papežu. Opozoril je tudi, da ni napredka pri uresničevanju nekaterih delov sporazuma med Slovenijo in Vatikanom, ratificiranega leta 2004.

V kabinetu premierja Mira Cerarja so pojasnili, da se Cerar z Januszem ni srečal, zato osebno z njegovimi stališči ni seznanjen, se je pa oktobra srečal s slovenskima nadškofoma. Navedli so še, da je vlada državnemu zboru pred meseci posredovala novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, saj si prizadeva za spoštovanje odločbe ustavnega sodišča.

Omenjena novela, ki bi po mnenju vlade pomenila uresničitev odločbe ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih osnovnih šol, predvideva, da bi država obvezen javni program v zasebnih osnovnih šolah financirala 100-odstotno, razširjeni javni program pa še naprej le 85-odstotno. Trenutno je odločanje o noveli v DZ sicer prekinjeno, dokler DZ ne odloči o predlogu za spremembo ustave, s katero bi določili, da se financiranje zasebnih osnovnih šol določi z zakonom (tako bi bilo mogoče določiti tudi nižje financiranje od 100-odstotnega).

Na ministrstvu za zunanje zadeve so v zvezi z zadnjimi izjavami Janusza zapisali, da so v rednih stikih s predstavniki Svetega sedeža. Kot so navedli, so bili oktobra po ustaljeni diplomatski poti seznanjeni s stališčem Svetega sedeža glede predloga za spremembo ustave glede financiranja zasebnega osnovnega šolstva, kakšno je to stališče, pa niso zapisali.

Po ocenah ministrstva so odnosi med Slovenijo in Svetim sedežem dobri, "kar potrjujejo številna srečanja na najvišjem nivoju ter vrsta dobrih praks v Sloveniji, ki Katoliški cerkvi v Sloveniji omogočajo delovanje v dobro državljank in državljanov". "Glede na obseg sodelovanja je vedno mogoče nadgraditi zdajšnjo ureditev, o čemer teče dialog, ki je med drugim opredeljen v navedenem sporazumu," so zapisali.

V zvezi z navedbami Janusza, da želi parlament spremeniti ustavo z namenom, "da zasebnih šol ne bi bilo treba obravnavati enako kot javnih", pa so pojasnili, da sporazum določa, da bo Slovenija katoliške šole "podpirala ob enakih pogojih, kot podpira druge tovrstne zasebne ustanove".