c S

Umar: Napovedi komisije za Slovenijo podobne

09.11.2017 12:53 Ljubljana, 09. novembra (STA) - Evropska komisija, ki Sloveniji za letos in za prihodnje leto med domačimi in tujimi institucijami napoveduje najvišjo gospodarsko rast, pričakuje podobno kot Umar. "Tudi Evropska komisija med ključnimi razlogi navaja visoko rast izvoza, zasebne potrošnje in investicij," so danes najnovejšo oceno komisije pospremili v Umarju.

Ugodne razmere se odražajo na trgu dela, kjer pa bo v prihodnjih letih na rast zaposlenosti poleg razmeroma nizke stopnje brezposelnosti vse bolj vplivalo zmanjševanje števila delovno sposobnih prebivalcev in bo vpliv demografskih dejavnikov vse bolj opazen, so opozorili v Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar)

Komisija podobno kot Umar napoveduje, da bo izvoz, spodbujen z okrepljeno rastjo tujega povpraševanja ob izboljševanju razmer v večini glavnih trgovinskih partneric, ostal pomemben dejavnik krepitve gospodarske aktivnosti, so navedli.

Ob krepitvi razpoložljivega dohodka in visokem optimizmu potrošnikov bo nadalje visok tudi prispevek potrošnje gospodinjstev. Višja gospodarska rast v primerjavi z lani pa bo predvsem posledica večje rasti državnih investicij, so še dodali.

Evropska komisija je v danes objavljeni jesenski gospodarski napovedi Sloveniji za letos napovedala 4,7-odstotno gospodarsko rast, kar je 1,4 odstotne točke več od spomladanske napovedi, za prihodnje leto pa štiriodstotno, kar je 0,9 odstotne točke več od prejšnje ocene.

Umar je septembra v jesenski napovedi državi za letos napovedal 4,4-odstotno rast, za prihodnje leto pa 3,9-odstotno. Jesenske napovedi Evropske banke za obnovo in razvoj ter Mednarodnega denarnega sklada so nekoliko nižje in so za letos postavljene pri štirih odstotkih. Banka Slovenije in OECD bosta jesenski oceni še objavili.