c S

V ZDA svarila, da pod Trumpom izgubljajo vodilne diplomate

09.11.2017 08:34 Washington, 09. novembra (STA) - V luči znižanja proračunskih izdatkov je ameriški državni sekretar Rex Tillerson zamrznil napredovanja in zaposlitve v State Departmentu, zaradi česar se je že bistveno znižalo število kariernih diplomatov v ameriški diplomaciji, poročata britanski BBC in nemški Deutsche Welle.

Vodja sindikata ameriških diplomatov (AFSA), nekdanja veleposlanica v Panami Barbara Stephenson je ocenila, da se število kariernih diplomatov znižuje z vrtoglavo hitrostjo. Od januarja se je tako število ministrskih svetovalcev z "dvema zvezdicama" zmanjšalo za 42 odstotkov, število kariernih ministrov s "tremi zvezdicami" pa za 14 odstotkov. Med diplomati z najvišjim rangom se je tako število kariernih veleposlanikov s pet zmanjšalo na dva, potem ko so se trije diplomati upokojili, navaja Deutsche Welle.

Stephensonova je v sredo v javnem pismu članom sindikata opozorila na "obglavljenje" največjih talentov v diplomaciji ter dodala, da so te številke težko združljive z agendo, po kateri naj bi okrepili zunanjo politiko države. "Če bi ameriška vojska doživela takšno obglavljanje svojega vodstva, bi pričakovala, da bo to sprožilo veliko javno negodovanje," je zapisala. "Naglo zmanjšanje števila visokih diplomatskih predstavnikov ima resne, neposredne in očitne posledice na sposobnost ZDA, da oblikujejo svetovne dogodke," je še posvarila Stephensonova.

Tillerson, ki je vodenje zunanjega ministrstva prevzel februarja, je sprejel predlog Bele hiše, da se proračunska sredstva za State Department zmanjšajo za tretjino. Tillerson je v okviru prestrukturiranja State Departmenta s 75.000 zaposlenimi avgusta tudi odpoklical večino posebnih odposlancev ZDA, vključno s tistimi, ki so bili pristojni za podnebne spremembe in pravice oseb s posebnimi potrebami. Že v začetku leta je začasno zamrznil nova zaposlovanja.

AFSA, ki predstavlja več kot 32.000 zaposlenih in upokojenih v diplomaciji, je ob tem ocenila, da je zmanjšanje vodilnih kadrov v ameriški diplomaciji tudi posledica odločitve, da bodo zmanjšali število napredovanj za več kot polovico.

Tiskovni predstavnik State Departmenta je v odzivu za agencijo Reuters dejal, da navedbe, da se je število ljudi v diplomaciji ZDA drastično zmanjšalo, "preprosto niso točne". Podatkom AFSA ni oporekal, jih je pa ocenil kot "zavajajoče". Kot je pojasnil, se je število kariernih diplomatov z najvišjim rangom morda res zmanjšalo za 60 odstotkov, saj jih je bilo že v začetku zgolj pet. Dodal je, da namerava Tillerson v "bližnji prihodnosti imenovati posameznike na ta mesta".