c S

V Bruslju se nadaljujejo pogajanja o brexitu

09.11.2017 08:10 Bruselj, 09. novembra (STA) - V Bruslju se bodo danes nadaljevala pogajanja o izstopu Združenega kraljestva iz EU. To bo šesti krog pogajanj o brexitu, ki bo namesto običajnih štirih dni trajal le dva dni. Znatnega napredka ni pričakovati, šlo naj bi v glavnem za pregled stanja.

Oktobra so voditelji 27 članic EU pozvali k začetku "notranjih pripravljalnih pogovorov" o prihodnjih odnosih z Veliko Britanijo ter o prehodnem obdobju po brexitu in pred uveljavitvijo novega partnerstva.

Veleposlaniki članic pri EU so o tem prvič razpravljali v sredo.

Politična gesta, s katero se želi EU približati Britaniji, ki poziva k takojšnjim pogajanjem o prihodnjih odnosih, naj bi omogočila preboj do konca leta.

EU sicer še vedno vztraja, da je za začetek pogajanj o prehodnem obdobju in prihodnjih odnosih treba najprej doseči zadosten napredek pri treh prednostnih ločitvenih vprašanjih - pravicah državljanov, finančni poravnavi in meji na irskem otoku.

Napredek bodo voditelji 27 članic znova ocenili decembra. V okviru tokratnega, šestega kroga pogajanj sicer preboja ni pričakovati. EU že vseskozi in še vedno poziva h konkretnejšim in jasnejšim britanskim stališčem.

Propad pogajanj o delitvi regionalne oblasti v Severni Irski, zlasti zaradi vprašanj glede irskega jezika, po katerem se zdi zelo verjetna možnost, da bo Severna Irska prešla pod neposredni nadzor Londona, še dodatno otežuje pogajanja o vprašanju meje na irskem otoku.

Še dodatno možnosti za preboj zmanjšujejo spolni škandali na Otoku. Že tako močno oslabljena britanska premierka Theresa May se je morala namreč v minulih tednih ukvarjati z zamenjavo obrambnega ministra.

Glavni britanski pogajalec David Davis je v minulih dneh izrazil pričakovanje, da bo dogovor o prehodnem obdobju dosežen najhitreje v prvi četrtini prihodnjega leta.

V konfederaciji britanske industrije CBI so sicer v ponedeljek pozvali k jasnosti glede prehodnega obdobja, v katerem naj bi se imela podjetja čas prilagoditi novim okoliščinam.