c S

Human Rights Watch kritizira množične aretacije v Savdski Arabiji

09.11.2017 08:06 Rijad, 08. novembra (STA) - Organizacija za varstvo človekovih pravic Human Rights Watch (HRW) je danes kritizirala množične aretacije, ki jih je minuli konec tedna izvedla Savdska Arabija zaradi obtožb korupcije. Savdsko kraljevino so pozvali, naj pri vsakem posamezniku preuči razloge za pripor, ne pa da veljajo kar skupinsko.

V Savdski Arabiji so zaradi suma korupcije v soboto pridržali 11 princev, štiri ministre ter več deset bivših ministrov, med njimi enega najbogatejših ljudi na svetu, princa Alvalida bin Talala. Prijeli so jih na podlagi odločitve le nekaj ur pred tem ustanovljene protikorupcijske komisije, ki jo vodi savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

"Medtem ko savdski mediji te ukrepe prikazujejo kot boj Mohameda bin Salmana proti korupciji, pa množične aretacije nakazujejo, da bi lahko šlo bolj za notranjepolitične boje," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa izjavila direktorica HRW za Bližnji vzhod Sarah Leah Whitson.

"Prava pot bi bila preko skrbne sodne preiskave glede dejanskih kaznivih dejanj, ne preko senzacionalističnih množičnih aretacij," je še dodala.

Pridržani naj bi bili sicer obtoženi vpletenosti v sumljive poslovne dogovore, pranja denarja, poneverjanja javnih sredstev in vodenja državnih podjetij v lastno finančno korist, so poročali savdski mediji.

Tudi tuji mediji so sicer ocenili, da je šlo pri tej protikorupcijski kampanji za nov korak savdskega kralja v prizadevanjih za utrditev oblasti 32-letnega princa Mohameda, njegovega najljubšega sina in svetovalca. Številni menijo, da princ de facto že vodi kraljevino, nadzoruje pa tudi že vsa ključna področja vladanja od obrambe do gospodarstva. To mnogi vidijo kot poskus izkoreninjanja notranjega upora pred uradnim prevzemom oblasti od 81-letnega očeta.

Po drugi strani je 32-letni princ pred kratkim sporočil, da se konservativna kraljevina vrača k "zmernemu, odprtemu" islamu. "Vračamo se k temu, kar smo bili prej - dežela zmernega islama, ki je odprta za vse veroizpovedi in v svet," je dejal vplivni princ.