c S

Pred preiskovalno komisijo danes nekdanji zdravstveni minister Miklavčič

09.11.2017 08:12 Ljubljana, 09. novembra (STA) - Parlamentarna preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic bo danes zaslišala Boruta Miklavčiča, ki je bil od novembra 2008 do aprila 2010 minister za zdravje. V obdobju 2003-2007 je bil tudi generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Komisija bo v tem tednu zasedala kar dvakrat. Že v torek sta namreč pred njo stopila nekdanji in zdajšnji generalni direktor ZZZS, Samo Fakin in Marjan Sušelj. Fakin je na vztrajanje predsednice komisije Jelke Godec (SDS), da bi lahko ZZZS aktivno sodeloval pri nabavi materiala in s tem racionaliziral stroške, odvrnil, da zavod nima teh zakonskih pooblastil.

Tako Fakin kot Sušelj sta opozorila, da bi morala ZZZS pripasti vloga aktivnega kupca pri določanju cen storitev. Zavod bi moral tudi preverjati upravičenost storitev, je izpostavil Sušelj. A bo treba po njegovem mnenju najti bolj čvrsto povezavo med stroko in plačnikom v smislu postavitve jasni kliničnih poti, da bomo imeli procese zdravljenja standardizirane

Sicer je komisija v vmesnem poročilu ugotovila sum, da naj bi odgovorni v kliničnih centrih Ljubljana in Maribor oškodovali javna sredstva, delovali negospodarno in nezakonito. Ugotovila je tudi sum pranja denarja in davčnih utaj. Godčeva je oktobra pojasnila, da naj bi odgovorni v obeh centrih v letih od 2007 do 2014 pripravili in izvedli naročila, ki niso sledila temeljnim načelom javnega naročanja.

Prav tako je komisija izpostavila sum, da naj bi prihajalo med dobavitelji žilnih opornic v Sloveniji do kartelnih dogovarjanj. Komisija je DZ predlagala v sprejem 11 sklepov - med drugim, da vmesno poročilo posreduje Nacionalnemu preiskovalnemu uradu in Specializiranemu državnemu tožilstvu kot naznanitev suma storitve kaznivih dejanj na področju prodaje in nakupa žilnih opornic.

Zdravstvena preiskovalna komisija se bo danes za zaprtimi vrati tudi dogovorila o prihodnjem delu.