c S

Državni zbor na današnji izredni seji med drugim o noveli pokojninskega zakona

09.11.2017 09:12 Ljubljana, 09. novembra (STA) - DZ bo na izredni seji na zahtevo koalicije obravnaval novelo pokojninskega zakona, novelo zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev in spremembe zakona o visokem šolstvu. Po predlogu novele pokojninskega zakona bi se prostovoljna vključitev v zavarovanje zopet upoštevala pri ugotavljanju izpolnjevanja pogojev za starostno pokojnino.

Za razpravo je skupaj predvidenih nekaj več kot 10 ur.

Poslanci bodo na izredni seji najprej opravili drugo obravnavo predloga novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki so ga v parlamentarni postopek vložili poslanci DeSUS in SD, članice in člani parlamentarnega odbora za delo pa so jo podprli brez glasu proti. Predlog predvideva, da se bo prostovoljna vključitev v zavarovanje zopet upoštevala pri ugotavljanju izpolnjevanja pogojev za starostno pokojnino.

Zavarovancem, ki so bili določeno obdobje pred letom 2013 prostovoljno vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, bi se to obdobje upoštevalo tudi pri ugotavljanju izpolnjevanja pogojev za starostno pokojnino pod pogoji 60 let starosti in 40 let pokojninske dobe brez dokupa. Ta možnost je bila namreč z zadnjo pokojninsko reformo odpravljena.

Nato bodo poslanci opravili prvo branje predloga novele zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki ga je v postopek vložila NSi. Z novelo predlagajo sproščanje varčevalnih ukrepov pri otroških dodatkih in štipendijah, med drugim želijo ponovno uvedbo otroškega dodatka za vse dohodkovne razrede in odpravo upoštevanja otroškega dodatka v postopkih ugotavljanja upravičenosti do državne štipendije.

Na koncu pa se bodo poslanci posvetili še spremembam zakona o visokem šolstvu, ki jih je v DZ vložila poslanska skupina Levica. Z njimi želijo vrniti nekatere pravice iz statusa, odvzete z zadnjo novelo zakona o visokem šolstvu študentom, ki se prepišejo na drug program.