c S

Predlagani noveli zakona o lokalnih volitvah tudi podpora državnega sveta

08.11.2017 16:29 Ljubljana, 08. novembra (STA) - Državni svetniki so na današnji seji podprli predlagano novelo zakona o lokalnih volitvah ter v tem okviru pozitivno ocenili tudi predlog za določitev stalnega termina rednih lokalnih volitev. V nadaljevanju pa so med drugim pritrdili tudi predlogu za zahtevo za ustavno presojo dela zakona o divjadi in lovstvu.

Državni sekretar z ministrstva za javno upravo Nejc Brezovar je svetnikom pojasnil, da želijo s spremembami zakona o lokalnih volitvah med drugim poenostavi volilne postopke in občinam znižati stroške s samimi volitvami.

Ena ključnih rešitev je tudi določitev stalnega termina rednih lokalnih volitev, za kar je bila sprva predvidena druga nedelja v novembru, ob obravnavi na pristojnem parlamentarnem odboru pa je obveljalo stališče, da bi bila bolj ustrezna tretja nedelja v novembru. Kot je povedal Brezovar, se je namreč datum volitev premikal v vedno zgodnejši čas, v avgust in začetek septembra, kar predvsem strokovnim službam na občinah oteži delo oz. izvedbo samih volilnih opravil.

Državni svetniki so brez razprave pritrdili mnenju komisije za lokalno samoupravo in regionalni razvoj ter interesne skupine lokalnih interesov. Predlog za stalen termin rednih lokalnih volitev so ocenili pozitivno in pri tem poudarili, da verjetno optimalnega datuma, ki bi bil sprejemljiv za vse, ni.

Predsednik komisije za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Jernej Verbič pa je v predstavitvi mnenja med drugim izpostavil zmanjševanje volilne udeležbe na vseh volitvah. Kot je dejal, trenda verjetno ni mogoče obrniti navzgor z administrativnimi ukrepi, ampak le s spremembo miselnosti volivcev. Ne glede na to predlagajo, da se začne razmišljati tudi o določitvi obvezne volilne udeležbe. Z vidika dodatne racionalizacije volitev pa bi kazalo razmisliti tudi o skrajšanju odprtosti manjših volišč, na primer njihovem zgodnejšem zapiranju.

Svetniki podpirajo tudi predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki ga je v obravnavo DZ predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Matjažem Hanom (SD) in naj bi ga državni zbor obravnaval v četrtek na izredni seji. V sprejetem mnenju komisije DS za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide so izpostavili velik pomen poprave nastalih krivic, saj ocenjujejo, da bo to v pomembni meri pripomoglo k vsaj delni povrnitvi zaupanja oškodovanih državljanov in mlajših generacij tako v pravno državo kot tudi v sam pokojninski sistem.

A obenem so ocenili, da se bo s predlaganimi spremembami odpravilo zgolj del krivic, pri čemer so izpostavili tiste, ki so se odločili za dokup zavarovalne dobe na podlagi obdobja zaključenega študija oz. služenja vojaškega roka in so na tej podlagi prav tako pričakovali določene pravice. Kot so zapisali v mnenje, bi se morali oškodovanim opravičiti in jim, če se jim že ne prizna pravic iz tega naslova, vsaj povrniti vložena finančna sredstva, vključno z obrestmi.

Podpore svetnikov je bil sicer danes deležen tudi predlog novele zakona o davčnem potrjevanju računov. Državni svet pa je prav tako pritrdili predlogu za zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti 63. člena zakona o divjadi in lovstvu, ki ga je podal svetnik Alojz Kovšca. Omenjeni člen določa razloge za odklonitev izdaje ali podaljšanja in preklic veljavnosti lovske izkaznice. Kovšca je opozoril na nejasnosti, na katere kaže praksa. Med drugim je omenil, da je lahko pravica do lova odvzeta tudi tistim, ki storijo prekrške s področij, ki nimajo nobene zveze z lovom.