c S

Tillersonovo pismo Erjavcu poziva k dialogu

08.11.2017 12:53 Ljubljana, 08. novembra (STA) - Pismo ameriškega državnega sekretarja Rexa Tillersona, ki je bilo naslovljeno na zunanjega ministra Karla Erjavca, ne omenja arbitražnega sporazuma, a ga hkrati tudi ne zanika, poziva pa tako Slovenijo kot Hrvaško k dialogu, kar Slovenija razume kot poziv k dialogu o uveljaviti razsodbe arbitražnega sodišča, je danes na seji OZP dejal Erjavec.

Kot je še dejal v odgovoru na vprašanje predsednika parlamentarnega odbora za zunanjo politiko (OZP) Jožeta Horvata (NSi), je pismo prejel sredi oktobra, gre pa za Tillersonov odgovor na Erjavčevo pismo v začetku julija. V njem je vodja slovenske diplomacije po lastnih navedbah glede na takratno stališče ZDA, da gre glede arbitraže za dvostransko vprašanje med Slovenijo in Hrvaško, želel v pismu pojasniti, da ima arbitražni spor širši pomen tako v pravnem smislu kot razmer v regiji.

V pravnem smislu je Erjavec v pismu tudi opozoril, da gre za odločitev arbitražnega sodišča, ki temelji na arbitražnem sporazumu, ki je bil sprejet na podlagi na referendumu izražene volje in da je arbitražni sporazum del mednarodnega prava.

"Vemo, da so ZDA zavezane k spoštovanju mednarodnega prava in odločitev sodišč, zato sem želel ta pravni vidik osvetliti, da tukaj ne gre samo za dvostransko vprašanje. Seveda lahko govorimo, da gre za dvostransko vprašanje, ko govorimo o uveljavljanju arbitražne razsodbe, tukaj potrebujemo dialog in sodelovanje," je še dejal zunanji minister.

Erjavec je tudi zanikal navedbe, da naj bi Tillersonovo pismo nakazovalo, da je retorika ZDA povsem enaka hrvaški retoriki. "V tem pismu ne boste zasledili navedb, da ni potrebno spoštovati arbitražne odločbe, da ni zavezujoča, da ne obstaja, to so ponavadi stališča hrvaške strani. Da tukaj ne gre za mednarodno pravo in podobno," je še dejal.

Tillerson v pismu tudi opozarja, da se ZDA ne bodo postavile ne na stran Slovenije ne Hrvaške, ker sta obe državi članici zveze Nato in ZDA pomemben strateški partner obeh držav, je še pojasnil zunanji minister.

Slovenija si po njegovih besedah želi, da bi ZDA jasneje izrazile, da je treba arbitražne razsodbe upoštevati, da so zavezujoče in da velja mednarodno pravo, zlati v luči stališče ZDA, ko gre za vprašanje Južnokitajskega morja. Tam so zelo jasno povedale, da so odločbe sodišč in arbitraž zavezujoče in da je treba mednarodno pravo spoštovati, je še dejal Erjavec in napovedal, da bo poskušal ob prvem srečanjem s Tillersonom še bolj natančno pojasniti, zakaj je pomembno spoštovanje arbitražnega razsodbe, zlasti z vidika stabilnosti regije Zahodnega Balkana.

Erjavec je tudi zanikal navedbe, da naj bi bilo Tillersonovo pismo tudi posledica dogodkov v Sloveniji, zlasti v povezavi z domnevnim pranjem denarja prek NLB s strani Irana in da bi bila vsebina pisma vezana na odnose Slovenije z Rusijo.

Ob tem je slovenski zunanji minister odgovoril še na očitke, da (pre)pogosto potuje v Rusijo. Pojasnil je, da je predsednik medvladne komisije za gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Rusijo, ki se sestane enkrat letno, izmenjaje v Sloveniji ali Rusiji. Pravilo je, da če je zasedanje v Sloveniji, priprave na zasedanje potekajo v Rusiji. Prihodnje leto bo zasedanje v Sloveniji, preden bo sklicana in realizirana, pa bo pripravljalni sestanek, ki bo v Rusiji, je še pojasnil.