c S

Michel zanika, da je njegova vlada zaradi Puigdemonta v krizi

08.11.2017 12:50 Bruselj, 08. novembra (STA) - Belgijski premier Charles Michel je danes v govoru v parlamentu zavrnil ocene, da se je njegova vlada znašla v krizi, potem ko se je odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont s še štirimi ministri 30. oktobra zatekel v Belgijo. "Politična kriza je v Španiji in ne v Belgiji," je pred poslanci zatrdil Michel.

Kot je še dejal premier, ki je tokrat prvič po 30. oktobru nagovoril poslance, je Puigdemontova prisotnost v Belgiji "stvar sodišč in ne vlade". Obenem je zatrdil, da bo poskrbel, "da ne bo nobenega vmešavanja v neodvisnost sodišč", in poudaril še, da "mora vsak evropski državljan odgovarjati za svoja dejanja".

A kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, bi se lahko zaradi zapleta s Puigdemontom znova zaostrile napetosti med flamsko in valonsko skupnostjo v Belgiji oziroma med njunimi politiki. Flamski nacionalisti iz stranke N-VA, ki je del vladne koalicije, so namreč naklonjeni Puigdemontu v njegovi bitki z vlado v Madridu. Michel je zato že pozval ministre iz N-VA k zadržanosti.

Po razglasitvi neodvisnosti Katalonije s strani parlamenta v Barceloni pred slabima dvema tednoma je španska vlada odstavila katalonsko vlado in vrh policije, razpustila regionalni parlament ter prevzela neposreden nadzor v Kataloniji. 21. decembra bodo tam potekale predčasne regionalne volitve.

Puigdemont in njegovi ministri so bili obtoženi upora in poneverbe javnih sredstev, za peterico, ki je namesto na špansko sodišče odšla v Belgijo, pa je bil razpisan evropski priporni nalog. A belgijski organi so v nedeljo zvečer odločili, da smejo do končne odločitve o njihovi izročitvi Španiji ostati na prostosti.

Naslednje zaslišanje je napovedano za 17. november, do končne odločitve pa bi lahko minili še skoraj trije meseci.