c S

Fakin in Sušelj pred preiskovalno komisijo s predlogi za izboljšanje sistema

08.11.2017 08:39 Ljubljana, 07. novembra (STA) - Pred parlamentarno preiskovalno komisijo o prodaji in nakupu žilnih opornic sta danes spregovorila nekdanji generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samo Fakin in sedanji generalni direktor zdravstvene blagajne Marjan Sušelj. Oba sta izpostavila, da bi si zavod želel vlogo aktivnega kupca pri določanju cen storitev.

Predsednica komisije Jelka Godec (SDS) je Fakina spraševala o obstoju korupcije v zdravstvu. Kot je dejal, tega ne more zanikati, zelo direktnih dokazov ni ali jih je zelo malo. Težko pa oceni, koliko k manku denarja v zdravstvu prispevajo ravnanja, ko se domnevno denar porablja za različne provizije ali pospeševanja prodaje.

Fakin je ugotavljal, da kot država nimamo ravno dobrega vpogleda, kaj se dogaja s cenami posameznih diagnoz. Preden je odšel z ZZZS, je ministrstvo za zdravje imenovalo skupino, ki bo preučila sistem obračunavanja bolnišničnih cen, kamor sodijo tudi žilne opornice, vendar je ta skupina ponovno pri ministrstvu, po Fakinovem prepričanju pa bi bilo naravno, da bi bila pri plačniku.

Na vztrajanje Godčeve, da bi tudi zdravstvena zavarovalnica lahko aktivno sodelovala pri nabavi materiala v smislu racionalizacije materialnih stroškov, je Fakin odvrnil, da zavod za to nima zakonskih pooblastil. Po njegovih besedah so od leta 2008 predlagali, da se ZZZS dodelijo kompetence za aktivnega kupca, da je končni pogajalec za ceno, "pa ni šlo skozi". S svojimi argumenti pa ni prepričal Julijane Bizjak Mlakar (DeSUS), ki je vztrajala, da bi zavod moral prevzeti bolj aktivno vlogo, a je ni.

Je pa Fakin članom komisije pojasnil, da je kot generalni direktor ZZZS ves čas opozarjal, da se da marsikaj izboljšati in tudi predstavil primere. Nekatere bolnišnice so na primer delovale učinkovito s pozitivnimi rezultati, druge podobne pa ne. Sicer pa je ZZZS skozi nadzor preverjal podatke, ki so jih podajale bolnišnice, in marsikdaj ugotovil, da prikazani računi niso bili v skladu s tistim, kar je bilo dejansko opravljeno, ter so ustrezno ukrepali. Na vprašanje Godčeve, ali so sume kaznivega dejanja prijavili tudi nacionalnemu preiskovalnemu uradu, je odgovoril pritrdilno.

Tudi Sušelj je dejal, da bi si zavod želel večje vloge, avtonomije in tudi odgovornosti pri določanju cen zdravstvenih storitev. Bolj aktivno vlogo zavodu, kot je med drugim opozoril Branko Zorman (SMC), namenja predlog novega zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Je pa Sušelj glede tega poudaril, da mora imeti zavod kot aktiven kupec storitev odgovornost za ceno storitve, medtem ko morajo odgovornost na primer za nabavo elektrike ter takšnih in drugačnih pripomočkov prevzeti izvajalci zdravstveni storitev in njihovi ustanovitelji. Če bi bil ZZZS "odgovoren za vse, tudi za upravljanje bolnišnic, za pleskanje v teh bolnišnicah, nabavo stentov, potem verjetno ne bi rabili managementov v teh ustanovah", je dejal.

Kot je pojasnil, sedaj izvajajo redne nadzore in tudi v prejetih podatkih o storitvah poskušajo ugotavljati morebitne nelogičnosti. Lani so dobili refundiranih nekaj manj kot tri milijone evrov zaračunanih storitev, ker so ugotovili napake. V primerih, ko ni šlo za šplamparijo, so izrekli pogodbene kazni v skupni vrednosti nekaj manj kot pol milijona evrov.

Ni pa bilo primera, ko bi kje ugotovili, da bi jih poskušali ogoljufati za velike zneske. Na dodatno vprašanje Godčeve o naznanitvah takšnih dejanj organom pregona, je pojasnil, da so upravičeni do pogodbene kazni, je pa bilo, sicer ne iz tega naslova, tudi nekaj naznanitev organom pregona.

Sušelj pa bi si želel, da bi preverjali tudi, ali so bile storitve upravičene. Tu pa so potrebne klinične smernice. Meni, da bo treba najti bolj čvrsto povezavo med stroko in plačnikom v smislu postavitve jasni kliničnih poti, da bomo imeli na nek način čez čas procese zdravljenja standardizirane. Zdravstveni svet, prek katerega poteka presojanje novih zdravstvenih tehnologij, pa mora biti trajno telo.

Na Zormanovo vprašanje, kako zaključiti proces pogajanj o cenah, ko dobavitelj noče znižati cene, ljudje pa tak pripomoček potrebujejo, in kako izločiti subjektivnost v povezavi s strokovno presojo, je Sušelj odgovoril, da najbrž čudežnih rešitev ni, je pa treba najprej vedeti, kaj rabimo. Sicer pa je izpostavil, da so zadeve na področju zdravil bolj urejene. Razlog, da se takšna praksa ne prenese tudi na medicinske pripomočke, bi po njegovih besedah mogoče lahko bilo tudi pomanjkanje znanja, morali pa bi vzpostaviti tudi celovit register, kot je pri zdravilih.

V odgovoru na vprašanje Bojane Muršič (SD), ali po njegovem mnenju direktorji bolnišnic delujejo racionalno in gospodarno, je sedanji prvi mož zavoda priznal, da številke kažejo, da ne. Da so se ponekod pojavile tako velike izgube, je sicer deloma mogoče pripisati ceni dela, ki je narasla, a ob objektivnih okoliščinah ocenjuje, da se ni naredilo dovolj.