c S

Vraničar Ermanova pričakuje iz Bruslja dobre proračunske in gospodarske ocene

08.11.2017 08:37 Bruselj, 07. novembra (STA) - Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman pričakuje v prihodnjih dneh in tednih iz Bruslja dobre proračunske in gospodarske ocene za Slovenijo. Evropska komisija bo v četrtek predstavila jesensko gospodarsko napoved, do konca meseca pa se pričakuje ocene nacionalnih osnutkov proračunskih načrtov.

Gospodarske razmere v tem letu kažejo ugodno sliko tako v Sloveniji kot Evropi na splošno, ugodnejšo od napovedi, je izpostavila ministrica in izrazila pričakovanje, da bodo ugodne razmere prepoznane tudi v četrtek v jesenski gospodarski napovedi. "Pričakujem, da bo v tem kontekstu tudi izboljšana ocena za Slovenijo," je še dodala.

V povezavi s strukturnim primanjkljajem, na katerega že vseskozi opozarjajo v Bruslju, pa je ministrica izpostavila, da se bo strukturni napor ocenjeval v sklopu pregleda osnutka proračunskega načrta. Stališče komisije pričakuje do konca novembra, članice bodo nato te ocene obravnavale decembra.

Slovenija je po ocenah ministrstva dosegla ustrezno raven javnofinančne konsolidacije tako na področju zniževanja primanjkljaja kot zmanjševanja javnega dolga tako lani kot letos, zato Vraničar Ermanova pričakuje pozitivno oceno za leto 2018.

Ob tem ministrica izpostavlja, da ostajajo v stiku z Evropsko komisijo z željo, da ta v svoji metodologiji upošteva poseben položaj držav, ki izhajajo iz krize, tudi Slovenije.

Ko govorimo o dobrih časih in nadpovprečnih gospodarskih razmerah, je treba kot vmesno obdobje upoštevati tudi obdobje odpravljanja zaostanka, ki je nastal zaradi krize. Naša ocena je, da je Slovenija zdaj prav v tem obdobju, ko je treba nadoknaditi zaostanek zaradi krize, ki jo je prizadela bolj kot katere druge članice, je pojasnila ministrica.