c S

Ekonomisti dali Trumpu slabo oceno

08.11.2017 08:09 München, 07. novembra (STA) - Gospodarski strokovnjaki z vsega sveta so dali ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu porazno oceno za njegovo delo v prvem letu po zmagi na volitvah. V analizi, ki jo je izvedel nemški inštitut Ifo, je 73,9 odstotkov vprašanih odgovorilo, da njegova politika negativno vpliva na svetovno gospodarstvo.

Trumpova vlada, ki je mandat nastopila v letošnjem januarju, je dobila slabe ocene med drugim za sodelovanje v mednarodnih organizacijah, pri zavzemanjih za mir in varnost ter na področju mednarodne trgovine, katere pravila si želi Trump prikrojiti v korist ZDA.

Slab vpliv na njihove lastne države so Trumpu očitali predvsem ekonomisti v sosednjih državah Kanadi in Mehiki ter na Irskem. V anketi je sodelovalo 929 strokovnjakov iz 120 držav.

Negativen vpliv Trumpa na ameriško gospodarstvo opaža 57,6 odstotka anketiranih. Še posebej slabo se je Trumpova vlada izkazala pri temah socialna pravičnosti in zaščita okolja. Kar 73,5 odstotka ekonomistov na svetu in 61,2 odstotka v ZDA meni, da bodo zaradi napovedanih in že uveljavljenih ukrepov najbolj prikrajšani revni.

Sodelujoči iz ZDA so sicer glede vpliva Trumpove vlade na lastno gospodarstvo manj kritični kot pa njihovi kolegi od drugod po svetu. Le 38 odstotkov jih je ocenilo, da ima njegovo predsedovanje v domovini negativne gospodarske posledice.