c S

Pred višjimi sodniki pritožba obsojenih bančnikov Factor banke

08.11.2017 09:01 Ljubljana, 08. novembra (STA) - Nekdanja vodilna v Factor banki Dušan Valenčič in Boris Pesjak bosta na višjem sodišču danes izpodbijala obsodilno sodbo zaradi zlorabe položaja in oškodovanja Factor banke. Novembra lani sta bila obsojena na leto in tri mesece zaporne kazni, sodba pa po oceni tožilca Jake Brezigarja predstavlja dobro izhodišče za pregon bančne kriminalitete.

Sodišče je Pesjaku poleg zaporne kazni izreklo še plačilo nekaj več kot 9200 evrov stranske kazni. Gre sicer za prvo obsodilno sodbo, povezano z bančno kriminaliteto v Sloveniji. Sodba, ki še ni pravnomočna, se nanaša na posojilo beograjskemu poslovnežu Dejanu Lukiću in zlorabo, povezano s poroštvi pri tem posojilu, ki naj bi jih bila dajala Pesjakova sin in hčerka.

Zgodba glede oškodovanja Factor banke sega v jesen 2012, ko je Ciril Dragonja, takratni predsednik uprave banke, Borisa Pesjaka, ki je bil tedaj svetovalec uprave Factor banke, za en teden pooblastil, da v njegovem imenu odobrava kredite, so poročali mediji.

Pesjak in Valenčič, takratni član uprave banke, sta 1. oktobra odobrila kratkoročni kredit beograjskemu poslovnežu Dejanu Lukiću v višini 353.000 evrov. S tem denarjem naj bi ta poplačal dolgove do Factor banke, pri čemer pa naj bi se spremenili kreditni pogoji predvsem v delu, ki se nanaša na zavarovanje kredita. Ti naj bi bili Lukiću v korist, saj naj bi bila zavarovanja nižja, kot je bil kredit, iz prejšnje oblike zavarovanja pa sta z novima pogodbama odpadla dva poroka.

Poroka, ki sta jamčila s svojim premoženjem, da bo kredit poplačan, sta bila družinska člana obtoženega Pesjaka, in sicer sin in hči, ki je zastopala družbo Daj Invest Limited s Cipra. S prenehanjem njunega poroštva naj bi tako Lukiću pridobila korist v višini 100.000 evrov in se hkrati izognila morebitnemu pozivu banke, da kredit poplačata kot poroka.

Factor banka oziroma zdaj DUTB, h kateri je bila banka pripojena, naj bi bila tako z ravnanjem obsojenih oškodovana za 100.000 evrov, ki pa jih je že vrnil Pesjakov sin Blaž Pesjak, je poročal Večer.