c S

Levica znova za ukrepe proti izogibanju davkom

07.11.2017 15:29 Ljubljana, 07. novembra (STA) - Poslanska skupina Levica želi vnovično razpravo o predlogih ukrepov, s katerimi bi preprečili izogibanje plačevanju davkov. Po nedavni objavi t.i. Rajskih dokumentov želi, da tako kot po objavi t.i. Panamskih dokumentov o tem razpravlja odbor DZ za finance in monetarno politiko, ki naj sprejme njihove predloge za ukrepanje.

"Razkritje Rajskih dokumentov zopet dokazuje, da v svetu obstajata dva davčna sistema: en za bogate in drugi za ostale," je kritičen vodja poslanske skupine Levica Luka Mesec. Zato zahtevajo vnovično razpravo in sprejetje sklepa, naj država predstavi seznam podjetij v njeni lasti, ki poslujejo z davčnimi oazami ali imajo tam odprte račune.

Ta sklep sta po objavil Panamskih dokumentov pred letom in pol sprejela odbor za finance in pravosodni odbor, a ga vlada do danes ni izpolnila, je opozoril. Kot pa so v ponedeljek povedali v ministrstvu za finance, bo Slovenija na podlagi novega zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma predvidoma še ta mesec vzpostavila register dejanskih lastnikov, javnosti naj bi bil dostopen januarja prihodnje leto.

Na seji pred letom dni in pol so predstavniki vlade med drugim povedali, da je to področje v Sloveniji dobro urejeno, a brez širokega mednarodnega sodelovanja je vsaka država nemočna. Zato jih Levica sedaj poziva, naj v EU sprožijo pobudo za ukinitev davčnih oaz v EU in za uvedbo pribitka na transakcije z davčnimi oazami, naj DUTB in SDH prepovedo prodajo državnih podjetij podjetjem v davčnih oazah ter naj pripravijo spremembe zakonodaje.