c S

DZ gosti Natov seminar o Zahodnem Balkanu

07.11.2017 13:23 Ljubljana, 07. novembra (STA) - V državnem zboru se je danes začel tridnevni mednarodni seminar Parlamentarne skupščine Nata, posvečen položaju na Zahodnem Balkanu. Zbrane sta prvi dan nagovorila tudi predsednik DZ Milan Brglez in obrambna ministrica Andreja Katič ter v imenu Slovenije obljubila nadaljnjo podporo vključevanju regije v evro-atlantske povezave.

Evro-atlantska perspektiva Zahodnega Balkana preprosto nima alternative, je poudaril Brglez. "Večja ko je prisotnost Nata in EU v regiji, manj je potrebe in prostora za druge akterje," pa je dejala ministrica.

Brglez je izrazil zadovoljstvo, da je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v govoru o stanju v uniji pozval k ohranitvi verodostojne širitvene perspektive za države Zahodnega Balkana. Pri tem se je Brglez zavzel tudi, da bi se v prihodnjem letu začela pristopna pogajanja z Makedonijo.

Tako Brglez kot Katičeva sta opozorila, da razmer na Zahodnem Balkanu ne gre podcenjevati, saj so "neločljivo povezane z našo skupno varnostjo". To je pokazala tudi begunska kriza, ki se je najbolj zaostrila prav na t. i. balkanski migrantski poti, je izpostavil Brglez.

Razmere v regiji zapletajo "nevarni nacionalizmi, nestrpnosti, nerešena bilateralna vprašanja in sledenje parcialnim interesom, ki se uveljavljajo na škodo pristnih reformnih procesov", je dejal Brglez. Katičeva pa je opozorila, da "notranjepolitična trenja in omejene zmožnosti za dialog otežujejo razvoj regije in predstavljajo glavni dejavnik tveganja".

Ministrica je še poudarila, da je Zahodni Balkan za Slovenijo varnostna prioriteta, kar dokazuje tudi s prisotnostjo v mednarodnih misijah in operacijah na Kosovu in v BiH. Na Kosovu bo Slovenija ohranila "robusten prispevek, dokler bo to potrebno", je zatrdila.

Brglez je pozval tudi k večji podpori institucionalnim reformam v regiji, ki bi bile usmerjene v spoštovanje vladavine prava. "Izkoreninjenje korupcije, jasna zaveza k mehanizmom mirnega reševanja sporov ter spoštovanje mednarodnih dogovorov so temelji uspešnih in stabilnih družb," je še dejal predsednik DZ in dodal, da se to včasih pozablja tudi v državah, ki so že članice EU in Nata. "Negovanje kulture prava v regiji bo pripomoglo k njeni trajni stabilnosti," je prepričan.

Seminarja v DZ se sicer udeležuje več kot 140 udeležencev. Med njimi je tudi 60 članov parlamentov iz 23 držav članic Nata in partnerskih držav.

Gre za t. i. Rose-Rothov seminar, enega od običajno treh, ki jih vsako leto pripravlja Parlamentarna skupščina Nata. Ti seminarji so posvečeni razpravam o varnostnih vprašanjih v posamezni regiji. 96. Rose-Rothov seminar, ki se je danes začel v državnem zboru, bo do četrtka potekal pod naslovom Zahodni Balkan: pretekla zmotna prepričanja, aktualni izzivi in prihodnja prizadevanja.

Razprave so posvečene evro-atlantski perspektivi Zahodnega Balkana, razpravljavci pa naj bi se posvetili celotnemu spektru perečih vprašanj v regiji, od političnega, gospodarskega in družbenega razvoja do vzpona populizma in nacionalizma pa tudi problema migracij ter porasta islamizma in varnostnih vprašanj, ki jih predstavljajo t. i. tuji borci.