c S

Cerar v petek v Bruslju pri Junckerju

07.11.2017 07:48 Bruselj, 06. novembra (STA) - Premier Miro Cerar se bo v petek v Bruslju sestal s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, so potrdili v Evropski komisiji in kabinetu predsednika vlade. Uradnih informacij o konkretnih temah srečanja za zdaj ni, je pa pričakovati, da bosta govorila tudi o vprašanju prodaje NLB.

"Predsednik je v rednem stiku z voditelji po vsej Evropi in zunaj nje, za te pogovore nikoli ni vnaprej določenega dnevnega reda. Običajno razpravljajo o vprašanjih v skupnem interesu," so v komisiji odgovorili na vprašanje o vsebini srečanja.

Čeprav uradne potrditve za zdaj ni, je zelo verjetno, da bosta Cerar in Juncker govorila o NLB. V petek je na sedežu komisije v Bruslju predviden tudi sestanek finančne ministrice Mateje Vraničar z evropsko komisarko za konkurenco Margrethe Vestager o NLB.

V četrtek bo finančna ministrica o možnih rešitvah v povezavi z vprašanjem prodaje NLB seznanila vlado, ki bo odločala o nadaljnjih korakih. Vraničar Ermanova in Cerar bosta tako po pričakovanjih v petek v Bruslju komisijo obvestila o položaju.

Slovenija se je leta 2013 v zameno za soglasje Bruslja k državni pomoči 100-odstotno državne NLB zavezala k prodaji treh četrtin banke do konca tega leta. Nato je komisija maja odobrila spremembo zaveze: prodaja 50 odstotkov banke do konca leta, 25 odstotkov minus eno delnico pa do konca prihodnjega leta.

Vendar je kmalu zatem junija vlada odločila, da zaradi prenizke cene in tveganj zlasti v povezavi s prenesenimi deviznimi vlogami hrvaških varčevalcev nekdanje LB postopek prodaje NLB zaustavi. Finančno ministrico je zadolžila, da v pogovorih s komisijo poišče alternative.

Med alternativnimi predlogi so se pred oktobrskim sestankom v Bruslju omenjali do triletni odlog prodaje ob dodatnih kompenzacijskih ukrepih, prodaja majhnega deleža banke do konca leta in denarna sankcija banke državi namesto prodaje podružnic banke na Balkanu.

Po bruseljskem sestanku je finančno ministrstvo sporočilo, da komisija ne pristaja na splošen odlog prodaje NLB, bi se pa bila pogovarjati zlasti o možnosti prodaje manjšega deleža banke znanemu kupcu do konca leta ob ustreznih kompenzacijskih ukrepih. Kot druga možnost pa se je omenjala zamenjava sankcij.

Za koalicijo sta trenutno nesprejemljivi obe omenjeni možnosti, tako prodaja manjšega deleža kot zamenjava sankcij, zato se zavzema za tretjo pot, je danes v Ljubljani povedala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer.

Evropska komisija je sicer po oktobrskem sestanku o NLB izpostavila pomen spoštovanja zavez: "Prodaja 75-odstotnega državnega deleža v NLB je pomembna zaveza za zagotovitev dolgoročne vzdržnosti banke (...) Članice so odgovorne za spoštovanje svojih zavez."