c S

Vlada in sindikati tudi tokrat brez bistvenega napredka v pogajanjih

07.11.2017 07:44 Ljubljana, 06. novembra (STA) - Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so nadaljevali pogajanja. Med vprašanji, ki so jih imeli danes na mizi, so bile spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju. K njim se je namreč vlada med drugim zavezala s sporazumom z zdravniškim sindikatom Fides, a zanje nima soglasja ostalih sindikatov.

Kot je med pogajanji pojasnil vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, v tem trenutku glede zakona ni enotnega stališča. Na sindikalni strani menijo, da je vladna stran prekoračila pooblastila, ko se je pogovarjala z zdravniki, ki so sicer svoj posel opravili odlično.

Vlada namreč šele naknadno poskuša iskati soglasje ostalih sindikatov, ki bi ga po Štrukljevih besedah tudi dobila, vendar pod pogojem, da bi spremembe, ki veljajo za zdravnike in so zanje ugodnejše, veljale tudi za vse druge. Vendar na to vlada ne želi pristati, pravi Štrukelj.

Po njegovih besedah tu niti ni najbolj bistveno vprašanje preboja plačnega stropa, ampak so bistvene spremembe v položaju zdravnikov. Ti so bili namreč razdeljeni v dve tarifni skupini, tisti s specializacijo v osmo, tisti brez nje pa v sedmo tarifno skupino. Pri prestopu v višjo plačno skupino pa napredovanj, ki so jih pridobili v nižji, niso mogli vzeti s sabo. Zdaj bi to zdravnikom spregledali, drugim pa ne, opozarja Štrukelj in dodaja, da je takšna izjema nesprejemljiva.

Sicer pa je Štruklja presenetila današnja izjava ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, ki jo je zasledil na STA. Kot je dejal, se je minister v izjavi zelo veliko ukvarjal s sindikalno stranjo in razlagal njena stališča, kar praviloma pogajalci med seboj ne delajo. Pri tem pa je, kot je dodal Štrukelj, pozabil povedati, kakšno je vladno stališče.

Koprivnikar je med drugim dejal, da bi pogajanja že morala biti zaključena, a ob tako različnih stališčih sindikatov za to ne vidi možnosti. V eni pogajalski skupini bi vsa pogajanja - tako glede drugega dela odprave plačnih anomalij, kot glede izboljšanj vrednotenj delovnih mest, ki so primerljiva z zdravniškimi - združili v ena, predlog druge sindikalne skupine pa je drugačen.

Tudi danes, kot je bilo razumeti, se pogajanja niso bistveno premaknila. Še vedno so denimo sindikati in vlada na različnih bregovih pri vprašanju odprave varčevalnih ukrepov. Medtem ko vladna stran predlaga, da bi v prihodnjem letu še veljala nekatera znižanja pri premijah kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, za sindikate podaljševanje varčevalnih ukrepov ob sedanji gospodarski rasti ni sprejemljivo, podobno kot za letos pa tudi za prihodnje leto zahtevajo višji regres za tiste z minimalno plačo ali pod njo.

Vladna stran je ob tem sindikalni danes predstavila tudi predlagane spremembe uredbe o plačah direktorjev v javnem sektorju. Uredba sicer ni predmet pogajanj. Na vladni strani pa so napovedali, da gre prihodnji teden na vlado.

Ob današnjem uvodu v letošnje strokovno srečanje ravnateljev osnovnih šol v Portorožu so predlogu namenili večji del razprave, saj uredba zajema tudi plače ravnateljev. Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Štrukelj je izrazil strinjanje z ravnateljicami in ravnatelji osnovnih in srednjih šol ter vrtcev, da je njihovo delo premalo plačano.

Kot je poudaril, so ravnatelji tudi pedagoški vodje in ključno vplivajo na pedagoško vodenje šol, so pa, podobno kot učitelji, nižje plačani kot enako izobraženi v državni upravi ali zdravstvu. Tako jih bodo tudi podprli v zahtevi, da se njihove plače izboljšajo bolj, kot je sedaj v predlogu.