c S

Prihodnje srečanje evropske Trilateralne komisije v Ljubljani

07.11.2017 07:36 Ljubljana, 06. novembra (STA) - Izvršni odbor evropskega dela Trilateralne komisije je na srečanju 3. novembra v Londonu podprl kandidaturo Slovenije za organizacijo naslednjega srečanja. Gospodarstveniki, politiki in akademiki se bodo tako prihodnje leto med 16. in 18. novembrom zbrali v Ljubljani, so danes sporočili iz družbe Pristop.

Komisija, ki združuje izkušene voditelje iz zasebnega in družbenega sektorja, spodbuja dobre odnose in krepitev sodelovanja med različnimi sferami družbe. Člani se sestajajo na globalnih plenarnih srečanjih in regijski ravni. V EU si želijo v tem turbulentnem času okrepiti njeno vlogo v globalnih okvirih.

Skupina deluje v triletnih mandatnih obdobjih. Evropski del komisije trenutno vodi Jean-Claude Trichet, nekdanji predsednik Evropske centralne banke. Predstavnik Slovenije v Trilateralni komisiji je od marca predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac, ki je na tem mestu nasledil nekdanjega predsednika uprave NLB Marka Voljča.

Komisija je bila ustanovljena leta 1973 na pobudo Davida Rockefellerja. Namen je bil sprva spodbujanje sodelovanja med industrijskimi silami. Članstvo se je prilagodilo globalnemu dogajanju in danes jo oblikujejo pacifiško-azijska, ameriška in evropska skupina.

V njej med drugim sodeluje oz. je sodeloval velik del ameriške administracije iz časov predsedovanja Georgea Busha, Billa Clintona in Baracka Obame, milijarder George Soros, Carl Bildt, nekdanji premier in zunanji minister Švedske, nekdanji premier Italije Mario Monti in predsednica Hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović.

Dialog med Evropo in Severno Ameriko vzpodbuja še ena vplivna skupina, Bilderberg. Okoli dve tretjini članov te skupine prihaja iz Evrope, ostali iz Severne Amerike. Tudi to oblikujejo vplivni politični voditelji, industrialci, finančniki in drugi pomembneži. Razprave na obeh skupinah so načeloma zaupne narave.