c S

V Bolgariji posebno sodišče za koruptivne visoke funkcionarje

07.11.2017 07:34 Sofija, 06. novembra (STA) - V Bolgariji je danes začelo veljati dopolnilo kazenskega zakonika, v skladu s katerim bodo funkcionarjem na visokih položajih na vseh ravneh oblasti, obtoženim korupcije, sodili na posebnem sodišču.

Namen je povečati moč pravosodja v državi, ki jo pesti razširjena korupcija, v odnosu do funkcionarjev, ki zahtevajo podkupnine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sodišče, ki je bilo doslej pristojno za primere terorizma, organiziranega kriminala in izdajo, bo sedaj pristojno tudi za sojenja poslancem, ministrom, visokim sodnikom in županom zaradi podkupovanja, zlorabe položaja in nezakonite prisvojitve sredstev.

Bolgarija, ki je članica Evropske unije od leta 2007 in je še vedno njena daleč najbolj revna članica, bo 1. januarja prevzela polletno predsedovanje Svetu EU.

Zaradi pomanjkljivosti pri vladavini prava in boju proti korupciji je od vstopa v povezavo podvržena posebnemu nadzoru EU.

Nevladna organizacija Transparency International je na svojem globalnem indeksu korupcije za leto 2016 Bolgarijo uvrstila na 76. mesto, kar je najslabše med vsemi članicami unije in eno najslabših v Evropi.