c S

Upravno sodišče zadržalo razrešitev direktorja SF Damjanoviča

06.11.2017 16:43 Ljubljana, 06. novembra (STA) - Upravno sodišče je zadržalo sklep, s katerim je ministrstvo za kulturo razrešilo direktorja Slovenske filharmonije (SF) Damjana Damjanoviča s funkcije, kar bi se moralo zgoditi 15. novembra. Na sklep, ki ga je izdal minister Tone Peršak, je Damjanovič sprožil upravni spor, sodišče pa mu je ugodilo, poročajo mediji.

Damjanovič je upravni spor na ministrov sklep o razrešitvi s položaja direktorja javnega zavoda vložil nemudoma po njegovem prejemu, je danes potrdil za STA, nadaljnjih pojasnil pa pred posvetovanjem s svojim odvetnikom ne daje.

Kot poroča portal Nova24, odločitev sodišča pomeni, da je sklep ministrstva zamrznjen, Damjanovič pa zaenkrat ostaja direktor SF. Hkrati s tem je sodišče ministrstvu prepovedalo objavo razpisa ali vodenje postopka izbire in imenovanje kandidatov za to delovno mesto, prav tako pa tudi imenovanje vršilca dolžnosti, je še zapisal portal.

Na ministrstvu so za STA zaenkrat pojasnili le, da so pravočasno odgovorili na zahtevo za izdajo začasne odredbe, vendar "je sodišče odgovor ministrstva očitno spregledalo". Je pa zoper sklep upravnega sodišča možna pritožba.

Sklep, s katerim je Damjanoviča razrešilo s položaja direktorja, je ministrstvo izdalo 18. oktobra, razlogov za to niso pojasnili. Omenjeni portal je sicer objavil izsek iz sklepa, iz katerega je razvidno, da je minister ugotovil, da Damjanovič pri svojem delu ni ravnal po predpisih in splošnih aktih zavoda, ni izpolnjeval obveznosti do ustanovitelja ter je kršil obveznost dobrega poslovanja.

Tudi svet in strokovni svet SF, ki sta bila pozvana k podaji mnenja o predčasni razrešitvi, sta na skupni seji v začetku septembra presodila, da je razlogov dovolj, da Damjanovič predčasno zapusti tretji zaporedni mandat na čelu te glasbene ustanove.