c S

Koalicija Koprivnikarja napotila k nadaljnjemu iskanju dogovora s sindikati javnega sektorja

06.11.2017 16:43 Ljubljana, 06. novembra (STA) - Minister za javno upravo Boris Koprivnikar pravi, da bi pogajanja s sindikati javnega sektorja že morala biti zaključena, ampak za to ob tako različnih stališčih sindikatov ne vidi možnosti. S potekom pogajanj, ki se bodo nadaljevala danes popoldne, je sicer seznanil koalicijo. Ta pa ga je napotila k nadaljnjemu iskanju dogovora s sindikati.

Ob odhodu s srečanja koalicije je Koprivnikar novinarjem pojasnil, da je v pogajanjih največja težava, da imata sindikalni pogajalski skupini nasprotna stališča. Medtem ko bi v eni pogajalski skupini vsa pogajanja - drugi del odprave plačnih anomalij, izboljšanje vrednotenj delovnih mest, ki so primerljiva z zdravniškimi, ter odprava še veljavnih varčevalnih ukrepov - združili v ena, so predlogi druge sindikalne skupine popolnoma drugačni. Po Koprivnikarjevih besedah tako še vedno iščejo načine, kako bi sploh dosegli dva jasna pogajalska predloga in protipredlog, trenutno stanje pa je precej neurejeno.

Še vedno niso našli tudi rešitve za uresničitev zaveze, dane zdravniškemu sindikatu Fides za odpravo plačnega stropa. Koprivnikar je pojasnil, da je predlog zakona o sistemu plač v javnem sektorju s to spremembo dal na vlado, a je ta ocenila, da morajo najprej zanjo doseči soglasje sindikalne strani, šele nato jo lahko politično podprejo.

Predlagane spremembe so po njegovih besedah rezultat pogajanj z zdravniškim sindikatom, a so kolegi na vladi zahtevali, da ima predlog tudi podporo drugih sindikatov, zato jo bodo še naprej iskali, je napovedal. Spremembe, ki posegajo v temeljne elemente plačnega sistema, namreč zahtevajo soglasje sindikalne strani.

Tudi v odgovoru na vprašanje, ali sploh vidi možnost, da bi se izognili stavki zdravnikov, ki pričakujejo izpolnitev zaveze, je Koprivnikar poudaril, da imajo po eni strani grožnjo s stavko zdravnikov, pri čemer je vlada izpolnila svojo zavezo in spremembo sindikatom predlagala. Po drugi strani vidijo grožnjo drugih sindikatov, če nekaj naredijo brez soglasja vseh.

Kar pa zadeva pogajanja s Sindikatom poklicnega gasilstva Slovenije, jim je vladna stran po Koprivnikarjevih besedah dala ponudbo, ki temelji na podpisanem dogovoru in dodatnem predlogu za rešitev dveh vodstvenih delovnih mest, ki so njihova posebna zahteva.

Sicer pa je minister poudaril, da bi pogajanja morala biti že zaključena. "Časa ni dovolj, pogajanja bi morala biti že zaključena. Ampak ob tako različnih stališčih sindikatov ne vidim možnosti," je priznal.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je po sestanku pojasnil, da so Koprivnikarju dali napotilo, da nadaljuje pogajanja, in v koaliciji pričakujejo dogovor. A tudi Erjavec ugotavlja, da "za zdaj pogajanja ne kažejo na to, da bi lahko prišlo do hitre rešitve".

Glede groženj zdravnikov s stavko je spomnil, da so bili v DeSUS zelo skeptični, ko je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc parafirala sporazum z zdravniki, ki je vseboval določene zaveze. Predvideva so namreč, da bo to lahko pozneje težava.

"To je del problema, ko se pogajamo s celotnim javnim sektorjem. A računam, da se bodo pogajanja nadaljevala in bo prišlo do ustrezne rešitve," je dejal Erjavec. Prezgodaj pa je po njegovem mnenju napovedovati, kaj pomeni kakšna pogajalska poteza in ali lahko pripelje do stavke enih ali drugih.

Tudi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je danes spomnil na opozorila SD ob podpisu sporazuma s Fidesom in ocenil, da niso vedeli, kaj podpisujejo. "Odprli smo si fronto ali pandorino skrinjico in imamo težave," je dejal. Časovnica po njegovih besedah ni prava in tako upa, da bo na koncu prevladalo trezno razmišljanje vseh: vlade, sindikatov in javnosti.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer pa je danes spomnila, da je bil sporazum s Fidesom izjemno pomemben, saj je šlo za čas, ko je bilo pod vprašajem temeljno varstvo najosnovnejših pacientovih pravic in realna napoved stavke zdravnikov. "Njihove razmere je bilo treba urediti in to se je z dogovorom s Fidesom zgodilo," je prepričana.

Sicer pa je še enkrat pozvala k dialogu in k realnim pričakovanjem na obeh pogajalskih straneh. Poudarila je, da je kar nekaj izpogajanih dogovorov dobrih za zaposlene v javnem sektorju, zato ne želi, da bi vse to padlo v vodo, ker "bi na mizi ostajala določena nerealna pričakovanja".

"Če je interes sindikatov, da zaščitijo svoje zaposlene v najboljši možni meri, naj to v pogajanjih naredijo. Vse druge signale, ki so širše politične narave, pa naj komunicirajo po drugih kanalih," je pozvala.