c S

Nov osnutek novele zakona o kazenskem postopku že poslanskim skupinam

07.11.2017 07:48 Ljubljana, 06. novembra (STA) - Potem ko je DZ po vetu DS pred nekaj tedni zavrnil novelo zakona o kazenskem postopku, je ministrstvo poslanskim skupinam že poslalo osnutek novega predloga. Koalicijski partnerji, ki so danes razpravljali tudi o tem, o rešitvah še ne govorijo, saj se bodo z njimi šele seznanili, predlog pa naj bi sami vložili v postopek DZ.

Vsebine sprememb v primerjavi s predlogom novele, ki v DZ po vetu državnega sveta ni zbrala potrebnih 46 glasov, tudi minister za pravosodje Goran Klemenčič ob odhodu z današnjega vrha koalicije ni želel razkriti.

Kaj odpravlja ali popravlja nov predlog, tudi koalicija še ni razkrila. Je pa vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer v izjavi novinarjem pojasnila, da je ministrstvo na podlagi prvega poskusa obravnave predlog vsebinsko dodelalo in upoštevalo tudi nedavne odločitve ustavnega sodišča.

Po njenih besedah je pričakovati, da se bodo poslanske skupine koalicije ta teden seznanile z novimi rešitvami, da se bodo o njih pogovorile in novelo v najkrajšem možnem času ponovno vložile v parlamentarni postopek.

V DeSUS so po besedah predsednika Karla Erjavca prosili, da minister za pravosodje predlog predstavi, saj se nekaj sprememb nanaša na ustavno odločbo, izdano pred kratkim. Želijo tudi nekatera druga pojasnila.

Tudi v SD morajo po besedah vodje poslancev Matjaža Hana predlog še preučiti, saj naj bi šlo za spremembo štirih členov. Za zdaj tako še ne napoveduje, ali bodo med vlagatelji novega predloga.

Novelo zakona o kazenskem postopku je sicer 19. oktobra podprlo 35 poslancev iz vrst SMC, DeSUS in NSi. A so proti glasovali tudi nekateri poslanci največje stranke in večina DeSUS, zaradi sprejetega dopolnila NSi pa so ji nasprotovali poslanci SD. V skladu z dopolnilom NSi bi rok, v katerem je mogoče vložiti zahtevo za varstvo zakonitosti zoper sodbe iz prejšnjega sistema, podaljšali do leta 2020.

Največ pomislekov je bila sicer deležna ureditev, po kateri bi se tožilstvo vzpodbujalo, da se manj poslužuje instituta sodne preiskave in namesto njega uporablja institut posameznih preiskovalnih dejanj. Drugi glavni očitek predlogu novele je letel na ureditev, po kateri bi lahko policija in tožilstvo osumljence in priče zaslišala že v predkazenskih postopkih.

Da novela že na prvi pogled trči v koncept pravne države, je za STA ob sprejemanju novele ocenila notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar.

Klemenčič pa je po zavrnitvi predloga v DZ za STA zagotovil, da pri prenovi te zakonodaje ne bodo obupali. Napovedal je nov predlog, a spomnil, da so odločevalci v parlamentu. "Mi smo svoje opravili in bomo to počeli, dokler bomo na ministrstvu," je dejal.