c S

Ruska policija aretirala več kot sto mladih nacionalistov

06.11.2017 14:39 Moskva, 06. novembra (STA) - Ruska policija je ponoči pridržala več kot sto pripadnikov prepovedane nacionalistične skupine. Proti nekaterim so začeli kazenski postopek. Že v nedeljo so po informacijah ruskega portala OVD-Info pridržali 412 pripadnikov nacionalističnih in več opozicijskih skupin, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vodja od oktobra prepovedanega radikalnega opozicijskega gibanja Artpodgotovka Vjačeslav Malcev je svojim pretežno mladim privržencem sporočil, da bo v Rusiji ponovno izbruhnila revolucija in da naj se v nedeljo zberejo na osrednjih trgih ruskih mest in tam tudi vztrajajo, dokler ne bo odstopil ruski predsednik Vladimir Putin. Njegov poziv sovpada s 100. obletnico oktobrske revolucije v torek.

Samo v središču Moskve so v nedeljo aretirali več kot 300 ljudi, je danes sporočilo rusko notranje ministrstvo. Več mladih je bilo oboroženih z noži in pištolami z gumijastimi naboji. Večino pridržanih je bilo hitro spet na prostosti.

Malcev je lani kandidiral na parlamentarnih volitvah in ima na YouTubu priljubljen kanal s političnimi komentarji. Sedaj živi v Franciji, kamor je pobegnil pred meseci, ko je moskovsko sodišče zanj izdalo zaporni nalog zaradi skrajnih dejanj.

Že v soboto je policija v Moskvi prijela več deset ljudi na tradicionalnih protestih nacionalističnih in skrajno desnih skupin v Moskvi na praznik narodne enotnosti.

Varnostno-obveščevalna služba FSB je v petek sporočila, da so prijeli skupino članov gibanja Artpodgotovka, ki so načrtovali "pomembne skrajne akcije" 4. in 5. novembra, vključno s podtikanjem požarov v vladnih uradih in napadi na policijo. Dodali so, da so v operaciji v Moskvi in njeni okolici zasegli tudi 15 molotovk. Podpornike Malceva so prijeli tudi v nekaj drugih mestih, njega pa obtožili, da uporablja internet za "propagando za nasilne akcije".