c S

ZDA: Konec strateške potrpežljivosti s Severno Korejo

06.11.2017 09:55 Tokio, 06. novembra (STA) - Obdobja "strateške potrpežljivosti" s Severno Korejo je konec, je danes v Tokiu po srečanju z japonskim premierjem Shinzom Abejem dejal ameriški predsednik Donald Trump. Severnokorejski program razvoja jedrskega in raketnega orožja je grožnja svetovnemu miru in stabilnosti, je še poudaril.

"Obdobje strateške potrpežljivosti je končano," je izjavil Trump na skupni novinarski konferenci z Abejem. Severnokorejski jedrski program in raketni program pa je označil za "grožnjo civiliziranemu svetu in mednarodnemu miru in stabilnosti", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trump je sicer že večkrat nakazal, da bi ZDA lahko za rešitev severnokorejske krize uporabile tudi vojaško silo.

Abe je danes dejal, da zdaj ni čas za dialog s Severno Korejo. Dialog zaradi dialoga samega nima nobenega smisla, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal japonski premier.

"Na Severno Korejo želimo povečati pritisk do maksimalne meje in z vsemi razpoložljivimi sredstvi," je še dejal Abe in s tem po poročanju AFP izrazil podporo Trumpovi politiki, v skladu s katero so za odvrnitev severnokorejske grožnje na mizi vse možnosti.

Pri tem je napovedal, da bo Japonska zamrznila premoženje 35 severnokorejskih družb in posameznikov ter tako razširila sankcije proti severnokorejskemu režimu, ki je v zadnjih mesecih izstrelil več raket čez japonsko ozemlje proti Tihemu oceanu.

Tudi Združeni narodi so sprejeli več nizov sankcij proti Severni Koreji, nazadnje v septembru, potem ko je država izvedla svoj šesti jedrski poskus in več poskusnih izstrelitev raket.

Washington je v preteklosti upal, da bodo prav sankcije pripomogle k spremembam v tej izolirani državi, a po mnenju kritikov je tovrstna politika Pjongjangu omogočila nadaljnji razvoj jedrskih zmogljivosti.

Med odgovori na vprašanja novinarjev je Trump danes tudi napovedal, da bo Abe od ZDA "kupil velike količine vojaške opreme". Ko bo nakup opravljen, bo lahko Japonska severnokorejske rakete "sestrelila z neba", kar bo zagotovilo tako službe za Američane kot "varnost za Japonsko", je Trump dejal po poročanju BBC.

Abe je medtem dejal, da mora Japonska spričo "težavne situacije" glede Severne Koreje tako "po kakovosti kot količini" okrepiti svoje obrambne zmogljivosti, še piše BBC.

Pomembno vprašanje pogovorov med Trumpom in Abejem so bile tudi severnokorejske ugrabitve japonskih državljanov, pri čemer sta se zavzela, da bosta skušala vse ugrabljene vrniti njihovim družinam, še poroča AFP. Severnokorejski režim naj bi sicer s tovrstnimi ugrabitvami skušal preučiti japonsko kulturo, jezik in navade, da bi se vohuni lažje infiltrirali v japonsko družbo.

Trump je obisk na Japonskem in s tem tudi svojo azijsko turnejo začel v nedeljo. Na današnji zadnji dan obiska v državi sta ga skupaj z ženo Melanio sprejela japonski cesar Akihito in cesaric Michiko.

Svojo azijsko turnejo bo Trump v torek nadaljeval v Južni Koreji, obiskal pa bo še Kitajsko, Vietnam in Filipine.

Eden od osrednjih ciljev poti, ki je najdaljša pot kateregakoli ameriškega predsednika v tej regiji v zadnjih 25 letih, bo okrepiti mednarodno odločenost za "izolacijo severnokorejskega režima", je v četrtek pojasnil Trumpov svetovalec za nacionalno varnost Herbert McMaster.